Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Fel om han inte vinner – men det lär bli så

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Aldrig har Erik Karlsson förtjänat en Norris Trophy så mycket som den här grandiosa säsongen.

Därför känns det irriterande att Drew Doughty förmodligen får trofén för lång och trogen tjänst.

Det är bara några veckor sedan Erik Karlssons fyllde 26 år.

Ändå kan han alltså vinna sin tredje Norris Trophy vid NHL Awards i ett absurt sommarhett Las Vegas i natt.

Nicklas Lidström – som sammanlagt har otroliga sju Norris under bältet – vann sin första när han var 31, ska man komma ihåg.

Men tyvärr är risken stor att vi snuvas på den feelgood-storyn.

Förtjänar priset mer i år

Ja, Erik har en helt fantastisk säsong bakom sig, på många sätt sin allra bästa, och förtjänar utmärkelsen mer i år än både 2012 och i fjol.

Alltså, mannen vann hela assistligan, backar och forwards inräknade – trots att han spelade i ett lag där det knappt fanns någon att passa.

Bara en sån sak.

Inflytelserika medlemmar i organisationen Professional Hockey Writers Association – som röstar fram vinnarna i de flesta kategorierna – har dock länge propagerat för att det ”är dags” för Los Angeles Kings-stjärnan Drew Doughty att få sin första Norris och deras ord brukar dessvärre väga tungt.

Doughty är också en fantastisk back, absolut, men han hade inte en tillnärmelsevis lika sensationell säsong som sin kollega i Ottawa i år – och det är något som skaver med idén att spelare ska få de finaste hockeypriser som finns för lång och trogen tjänst, eller för att det är synd om dem för att de aldrig vunnit tidigare.

Spelar mot de bästa anfallarna

De sedvanliga invändningarna om att ”EK65” inte är tillräckligt solid i defensiven ber jag att få besvara med en gäspning.

Som han själv, med imponerade tålamod, konstaterade när ämnet kom upp under gårdagens pressträff på kasinot Encore:

Sex säsonger i rad har han matchats mot motståndarlagens bästa forwards och det sker inte om man inte är förstklassig i alla avseenden.

Erik Karlsson borde kort sagt vinna i år – och att han eventuellt inte gör det är fel.

Publicerad: