”Googlat sätt att begå självmord”

Robin Söderling om mörkret efter karriären i ”Sommar i P1”

Publicerad 2020-07-05

Robin Söderling var på toppen av sin karriär.

Men bredvid gick han en kamp där han var på botten.

– Jag hade googlat olika tillvägagångssätt att begå självmord, säger han i ”Sommar i P1”.

I juli 2011 vann Robin Söderling Swedish Open efter finalvinst mot världssexan David Ferrer. En månad senare satt den tidigare svenske tennisstjärnan och världsfyran på en restaurang i New York kvällen före öppningsomgången av US Open och grät, och grät. Och berättade för sitt team att det var omöjligt att spela.

Dagen efter hittade turneringsläkaren inga fysiska fel, men efter besöket blev Söderling liggandes i flera dagar, han höll på att kvävas och orkade varken vara vaken eller sova. Samma problem hade han dragits med under hela 2011.

”Sjönk ihop på golvet”

I sitt sommarprat berättar Söderling för första gången om hur det främst var utbrändheten som gjorde att han efter det aldrig lyckades ta sig tillbaka till den största tennisscenen, där han tror att körtelfebern han drabbades av var det som fick bägaren att rinna över. Och tvingade honom – som tillhörde den absoluta världseliten – att slå sin sista forehand i match vid 27 års ålder.

– Jag har levt och försörjt mig med min vilja som min främsta tillgång, men nu var till och med den borta. Jag hade en konstant, malande, gnagande ångest. Satt stilla i vår lägenhet och tittade tomt rakt fram utan att förstå, fick panikångest över minsta rörelse eller ljud. När posten skramlade i brevinkastet och sedan dunsade på hallmattan flög jag upp och fick en panikattack så stark att jag sedan sjönk ihop på golvet. Om telefonen ringde blev jag så rädd att jag skakade, säger han i ”Sommar i P1”.

Robin Söderling.

”Allt bättre än detta liv”

Söderling berättar hur han kände hur hjärnan bröt ner kroppen, som sade ifrån varje gång han försökte pressa den med träning något han blev galen av om han var utan. Tvåfaldige grand slam-finalisten försökte göra comeback ett flertal gånger, men bara tanken av att gå in på en tennisbana fick han återigen panik.

– Det gick inte att bota sig själv med vilja när den enda som jag hatade var mig själv. Jag sökte och letade överallt men jag slungades fram och tillbaka mellan olika mentala tillstånd. Vid ett tillfälle var jag mer sansad än normalt – då upptäckte jag i min sökhistorik i datorn att jag googlat på olika tillvägagångssätt för att begå självmord. Minns inte ens att jag tänkt tanken, men tydligen hade jag varit där och vänt. Jag hade aldrig någonsin velat dö, men allt var bättre än detta liv som var en skenande färd ner i ett ändlöst brinnande inferno, säger Söderling.

”Tog sex och ett halvt år”

Dagen före julafton 2015, fyra och ett halvt år efter hans sista match, meddelade Söderling att karriären var över, något han tyckte var trist men samtidigt kände han sig befriad.

– Min talang och vilja var båda en gåva och förbannelse. Det liv jag gjorde allt för att leva tog långsamt livet av mig. Det tog sex och ett halvt år tills jag blev helt återställd. Elitidrott i yttersta toppen är en ren ångesthantering. Det finns flera hundra utövare i de största sporterna som kan springa hoppa och slå lika bra som de bästa, men bara några få har lärt sig att hantera pressen. Att lyckas med idrott handlar om underkastelse, det är vad du gör när du inte idrottar som kommer att vara avgörande för din idrott.

Söderling ångrar att han inte valde att vidga sina vyer under karriären, att han inte fick nya perspektiv och hade en hobby. Och han tycker det är synd att hans två barn aldrig fick se honom spela.

Numera 34-årige Söderling är i dag bland annat förbundskapten för Sveriges tennislandslag.

Robin Söderling sommarpratar söndag 5 juli. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

Följ ämnen i artikeln