Här slås alla tiders rekord

”Hade inte kunnat leva med mig själv”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Eurosport

SPORTBLADET

Här slås publikrekordet i tennis.

Roger Federer och Rafael Nadal gjorde upp – inför 51 954 åskådare.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, säger Nadal.

Federer och Nadal har mött varandra över 40 gånger och ikonernas rivalitet ses som den största inom tennisens historia.

På fredagskvällen drabbade de samman i en match utan sportslig betydelse; en välgörenhetsmatch i Sydafrikanska Kapstaden – inför över 50 000 åskådare.

– Det här är helt fantastiskt. Jag har aldrig spelat inför en atmosfär som denna. Tack så mycket för att ni kom hit i kväll och stöttar det här evenemanget, säger Nadal.

Spelade med Bill Gates

Kvällen var speciell ur flera avseenden:

Den inleddes med en dubbelmatch där Federer bildade par med Microsofts grundare tillika multimiljardären Bill Gates, medan Nadal fick sällskap av den sydafrikanska komikern Trevor Noah.

För Federer var kvällen i Sydafrika även speciell eftersom det var första gången i karriären han spelade i landet hans mamma föddes.

– Det hade varit otroligt om jag spelat på touren i 20 år, blivit den spelare jag blivit, men aldrig någonsin spelat i Sydafrika. Det hade inte varit okej. Jag hade inte kunnat leva med mig själv om det blivit så, sa han inför matchen.

Nytt rekord

Den officiella publiksiffran för matchen inne på gamla VM-arenan Cape Town Stadium landade på 51 954, vilket är den högsta någonsin för en singelmatch i tennis. Det tidigare rekordet var från en uppvisningsmatch mellan Federer och Alexander Zverev i Mexiko City i november förra året som sågs av 42 217.

Matchen arrangerades av ”Roger Federer Foundation”, en välgörenhetsorganisation som fokuserar på att hjälpa utsatta barn i afrikanska länder. Totalt inbringades 3,5 miljoner dollar (cirka 35 miljoner kronor).

Federer vann matchen med 6-4, 3-6, 6-3.

Publicerad:

LÄS VIDARE