”Borde gått upp i stabsläge direkt”

Experten om domen mot världsstjärnan

Uppdaterad 2020-10-29 | Publicerad 2020-10-28

A Lennart Julin tror inte att Christian Coleman varit dopad.

Men han häpnas över hur världsstjärnan lyckats missa vistelserapporteringen tre gånger.

– Man borde ha gått upp i stabsläge redan efter den första missen, säger han.

I går (tisdag) kom beskedet att världens snabbaste man stängs av i två år och därmed missar OS i Tokyo. Återigen handlar det om missar i vistelserapporteringen, alltså att han inte varit tillgänglig när dopningsjägare knackat på dörren för att testa honom.

Christian Coleman var nära att stängas av för samma sak redan i fjol, men kom då undan på en teknikalitet och kunde i stället vinna VM på 100 meter.

”Stort mörkertal”

Att det kunde ske igen förbryllar A Lennart Julin.

– Uppenbarligen finns det en nonchalans från Colemans sida. Han har nog tänkt att: ”Äsch, det här är sånt som händer, dopningsjägarna borde ringa och säga till innan de kommer, det här är för jobbigt att sköta.” Och det känns ju inte speciellt bra, att man liksom viftar bort allvaret i de här kontrollerna.

– Och det man ska ha i åtanke är att när du får tre prickar så betyder inte det mer än att de (dopningsjägarna) har gått bet tre gånger. Men de har ju inte varit där varje dag. Sprinters på den här nivån kanske får åtta-tio kontroller per år, resten av dagarna kommer det inga kontrollanter. Hade de kommit varje dag så hade han kanske haft 15 prickar. Det finns ju ett stort mörkertal här. Därför är tre prickar ändå ganska mycket och personligen kan jag tycka att man borde ha gått upp i stabsläge redan efter den första missen. Redan då borde man ha satt in alla tänkbara medel för att se till att det inte upprepas, säger Julin.

Bara Bolt helt ren?

Enligt Nick Harris på Sporting Intelligence innebär Chris Colemans avstängning att endast 15 av de 50 snabbaste tiderna någonsin på 100 meter för herrar har sprungits av sprinters vars namn inte förekommit i dopningsutredningar. Samtliga 15 kom från Usain Bolt. Övriga 35 går alltså att ifrågasätta.

Vad säger det här om sportens trovärdighet, A Lennart?

– Ja du… Ibland brukar jag tänka så här: Hur stor fördel har den exceptionella talangen? Kan den exceptionella talangen nå den absoluta toppen utan att dopa sig? Och det tror jag, faktiskt. Men sedan är frågan om man är villig att ge sig själv den tid som behövs för att genomföra all den träning som krävs för att bli bäst. Har man det tålamodet, eller vill man nå framgång på ett snabbare sätt genom att ta genvägar? Det beror nog väldigt mycket på vilken inställning man har kring sin idrott, om man sysslar med den för att bli känd och rik, eller om man är fångad av själva utmaningen. Jag tror att båda typerna finns i världseliten.

Fast det är ju 100-meterslöpare som tjänat mest pengar. Ser du inget samband där?

– Jag tycker det är svårt att generalisera. Visst, mönstret är tydligt, men samtidigt så har den som varit allra bäst (Usain Bolt) aldrig blivit fälld.

Tror du att Christian Coleman har varit dopad?

– Nej, jag tror inte det. Jag tror bara han har varit för stöddig och tyckt att det varit för jobbigt med de här testerna. Och man kan naturligtvis tycka att det är en slags kränkning av den personliga friheten, men vad är alternativet?

FOTNOT: På onsdagen gick Christian Colemans manager Emanuel Hudson ut och bekräftade att man tänker överklaga avstängningen till Cas (idrottens skiljedomstol).