Idrottsministerns besked – publik på allsvenska premiären

Uppdaterad 2021-03-10 | Publicerad 2021-03-09

Den 10 april är det allsvensk fotbollspremiär.

Redan nu ser idrottsminister Amanda Lind framför sig att vi har publik när bollen rullar – förutsatt att smittoläget inte förvärras.

– Jag vet att idrotten och dess arrangörer är väldigt väl förberedda, säger hon till GP.

Följ ämnen

Förutsatt att smittläget inte förvärras under de kommande trettio dagarna kan vi räkna med publik på de allsvenska läktarna när serierna drar igång i april.

Herrallsvenskan sparkar igång helgen den 10–11 april och damallsvenskan helgen efter.

Enligt Göteborgs-Posten har Folkhälsomyndigheten, FHM, föreslagit ett datum för publikinsläpp den 11 april.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Amanda Lind till tidningen.

”Idrotten är väldigt förberedda”

Redan i februari drog Svensk Elitfotboll fram ett förslag där de skulle ha publik från premiären och att man successivt skulle släppa in mer publik. Den planen går nu hand i hand med FHM:s tankar.

– Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett första steg med låga publiknivåer, men mer än dagens åttapersonersgräns, olika beroende på om det är sittande publik eller utomhus. Och i takt med att smittläget förbättras kan fler steg tas, säger Lind.

GP: Hur säkra är ni på att det går att genomföra utan att förvärra smittläget?

– Jag vet att idrotten och dess arrangörer är väldigt väl förberedda. Det har tagits fram noggranna protokoll för hur man ska genomföra större tävlingar, hur man ska hantera publiken, in- och utsläpp och transport till och från arenorna.

Parallellt som dörrarna ser ut att öppnas för publik råder alltjämt tävlingsstopp för all bredd- och ungdomsidrott. Den bollen är det helt och hållet FHM som styr över, menar Amanda Lind. Detta eftersom publikfrågan regleras under pandemilagen, men inte själva träningsverksamheten.

– Det finns ingen koppling mellan de två regelverken. Folkhälsomyndigheten såg en viss smittspridning kopplad till träning och tävling. Därför skärptes restriktionerna nu när smittläget är svårare. Det gäller inte bara idrottsträning, man har gått brett ut med restriktioner gentemot hela samhället under den förmodade tredje vågen, säger Lind till GP.

”Stor sten som föll”

Svensk Elitfotboll har en öppningsplan, som är att mindre arenor kommer kunna ta in 15 procent av sin kapacitet, medan större arenor får ett maxtak på 3 000 åskådare. Arenorna kommer dessutom zonindelas, för att publiken inte ska blandas.

Att man rör sig mot denna plan är väldigt välkommet.

– Det är en stor sten som föll från bröstet. Väldigt efterlängtat och jättekul att våra planer tas på allvar. Att Amanda Lind tar sig tid att kolla igenom våra förslag, säger generalsekreterare Mats Enquist.

Nu fortsätter dialogen med FHM och så småningom med de klubbar som berörs.

– Vi ska skapa unika lösningar för varje klubb. Vi har väldigt starka förutsättningar att arrangera smittsäkra evenemang och det är ett ansvar vi kan ta, säger han.

Även generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet, Håkan Sjöstrand, ser svaret som ett steg i helt rätt riktning.

– Att vi kan genomföra det på ett smittsäkert sätt är avgörande och jag ser framför mig en stegvis återgång, där vi självklart måste vara beredda på olika scenarier. Vi vill kombinera fotbollens expertis med den medicinska expertisen för att göra det på ett bra sätt, säger Sjöstrand.

Följ hundringen av Steven-Lee - Dagens tips hittar ni här.