Sverige utslaget efter rysare: "Känns tomt"

Skrällen uteblev.

Sverige föll tungt i VM-kvartsfinalen mot Frankrike efter en rejäl rysare.

– Det känns tomt, säger lagkaptenen Niclas Ekberg till Kanal 5.

Det var en av de mest upphaussade matcherna hittills i VM.

Skulle nybygget Sverige, som gått överraskande starkt i turneringen, kunna knäppa finalfavoriten och värdnationen Frankrike på näsan?

Svaret blev nej.

”Fåordig”

Fransmännen visade att rutin och individuell skicklighet vägde tyngre än vilja och jävlar anamma och vann med 33–30.

Precis som förhandssnacket, oddsen och ja, det mesta, hade talat för.

Men bakom ovanstående resultat döljer sig en nagelbitare som fick de flesta att hoppa hemma i tv-soffan.

För faktum är att Sverige gjorde allt och lite till för att tysta de över 28 000 på läktarna i Lille.

Först i slutminuterna kunde Frankrike avgöra matchen.

– Jag är fåordig, men stolt över grabbarna. Vi sa att vi skulle hålla huvudet högt och pressade dem i 60 minuter, säger Niclas Ekberg till Kanal 5.

”Rutinen avgjorde”

– Hade vi missat förre skott och haft några fler räddningar så hade det kunnat sluta annorlunda. Det var deras hemmaplan och rutin som avgjorde, fortsätter Ekberg, vars Sverige inledde matchen med darriga ben.

Blågults annars stenhårda försvarsspel och hänsynslösa kontringar såg man inte mycket av under de inledande minuterna.

I stället var det nervositet (Ekberg brände exempelvis en straff, ja, missade hela målet) och överskattning (?) som låg som en blöt filt över de blågula krigarna.

Glödhet Appelgren

Samtidigt var Frankrike så där ruskigt effektivt som bara Frankrike kan vara.

Men tack vare storskytte av Lukas Nilsson och Jim Gottfridsson och bländande målvaktsspel av Mikael Appelgren (som kom in i stället för Andreas Palicka och som hade 50 i räddningsprocent i första) var Sverige hack i häl och som mest bara två bollar efter.

Fem minuter innan paus gick Sverige också ikapp till 13–13 och förbi till 14–13 – som blev 16–15 i halvtid.

Men hur mycket svenskarna än kämpade och slet för att behålla ledningen, åt sig fransmännen sakta men säkert i kapp – och förbi.

17–15 blev 18–18 och med 20 minuter kvar bombade Nikola Karabatic in 22–19 till Frankrike.

”Otroligt positivt”

Då knöt Sverige än en gång näven i fickan och hämtade i kapp till 23–23 och tog också ledningen med 26–25 med elva minuter kvar.

Frankrike kontrade med att göra fyra raka mål till 29–26 och när Simon Jeppsson studsade bollen på foten på Andreas Nilsson vid ställningen 31–28 och tre minuter kvar såg matchen ut att vara körd för svensk del.

Jim Gottfridsson reducerade dock till 31–29 med två minuter kvar, innan Nikola Karabatic stänkte in 32–29 med minuten kvar och dödade matchen.

– Jag är jättebesviken. Vi har en bit kvar till Frankrike och Danmark, men hade verkligen chansen i dag, säger Gottfridsson.

Sverige får nu slicka såren, medan Frankrike kan börja ladda inför torsdagens semifinal mot Slovenien.

– Vi har gjort ett otroligt positivt VM och varit där för varandra, inte bara under matcherna, säger Ekberg.