Fis-chefens fuskvarning inför OS: ”Kan inte garantera”

Publicerad 2022-01-13

Vallafusket i Falun påminner om en risk inför OS.

Fis tävlingsdirektör Pierre Mignerey utesluter inte bruk av otillåtna vallor under mästerskapet.

– Det är en obekväm situation, säger han.

Följ ämnen
Längdskidor

Skandinaviska cupen avgjordes i Falun i helgen, men efterspelet har inte tagit slut.

Efter larmet om att förbjudna fluorvallan, den såkallade C8-varianten, har anklagelserna haglat. Inte minst från Norge mot Sverige.

Pierre Mignerey fick ta emot en rapport av tävlingsledningen i Falun. I den framgår att en person ska ha erkänt bruk av den förbjudna vallan. Tävlingschefen från Fis vill inte avslöja vem som erkänt, men säger till Sportbladet att det är en person från ”industrin”, det vill säga någon av de representanter från vallatillverkare eller skidmärken som varit på plats och inte en person från en svensk klubb.

Ärendet kommer sannolikt att sluta med som högst en tillsägelse. I tävlingsreglementet finns inget som reglerar användandet av den förbjudna fluorvarianten. De aktiva kan således inte får några straff.

Fluorvallor ger bra glid, men är inte hälsosamma för miljön och för människor. Just C8-varianten är förbjuden i hela EU. I samband med världscupens Tour de Ski-tävlingar i Obserstdorf kom tyska myndigheter för att ta stickprov så teamen efterlevde direktiven.

Inte förvånade över det som skett

Inför säsongen har samtliga nationella skidförbund skrivit under en gemensam överenskommelse om att inte använda C8-produkter på Fis-tävlingar.

Det är allmänt känt att Fis inte lyckats ta fram en testmetod som krävs för att införa ett totalt förbud mot användandet av fluor.

Efter vallafusket i Falun, med OS runt hörnet, väcks debatten om hur väl det egentligen följs. EU-direktivet gäller inte i Kina där OS snart ska avgöras och överenskommelsen bygger på tilltro och ärlighet.

Pierre Mignerey hoppas och tror på ärlighet och respekt hos utövare och ledare, men utesluter inte risk för fusk under OS.

– Vi var inte förvånade över att det sker, säger han och fortsätter:

– Jag tror verkligen att det inte händer i världscupen och att nationerna respekterar överenskommelsen på så här hög nivå, men jag kan inte garantera att det inte händer under OS.

Kommer ni att genomföra tester i Peking?

– Det har diskuterats, men Fis bestämde inför säsongen att inte göra några tester alls.

William Poromaa vill se tydliga regelverk

Han tror dock att riskerna för nationerna vore för stor för att ta en risk att tänja gränserna.

– Risken att bli ertappad med sådana produkter i din vallabil är för stor. Det skulle helt klart att få stor påverkan på ditt land och för dina åkare. Det är lite som att dopa skidorna, säger Pierre Mignerey och medger att det är ett problem att Fis inte har sina testmetoder klara.

Något som måste till för att få stopp på fusket. Det menar William Poromaa, som tävlade i Falun. Han hade inte hört något om ryktena innan han fick läsa om Falun-fusket i tidningarna.

– Det är något de måste se över och ha koll på. Otydliga regelverk är inget vi behöver. Klart och tydligt ska det vara, säger han till Sportbladet.

Sveriges vallachef Petter Myhlback säger till SVT att han inte tror på bruk av de förbjudna preparaten under OS:

– Jag är inte jättestressad över att folk ute på världscupen använder det. Hade det varit så att man får bättre skidor av det hade jag varit jättestressad. På OS är det till exempel ingen hjälp att använda de här gamla produkterna, de nya är bättre.