Åstedts tunga VM-debut: "Jättebesviken"

Publicerad 2022-06-20

En besviken Sofia Åstedt tar sig för pannan efter VM-debuten.

VM-debuten slutade i besvikelse för talangen Sofia Åstedt, 18.

Nervositeten tog över och Elfsborgssimmaren var drygt två sekunder över sitt personliga rekord på 200 meter fritt.

– Jag är jättebesviken, det blev inte alls som jag hade tänkt mig, säger hon.

Frisimstalangen gjorde sin mästerskapsdebut i höstas och gick då till final i kortbane-EM på 200 meter fritt efter att ha slagit personligt rekord.

När det var dags för VM-debut, där hon ställdes mot stjärnkonkurrenter som OS-bronsmedaljören Penny Oleksiak från Kanada, tog känslorna över.

Hennes sluttid 2.03,22 var 2,3 sekunder över det personliga rekordet och räckte bara till 27:e plats. Till avancemang fattades 3,46 sekunder.

– Det var nervositeten. Jag brukar ändå kunna hantera den, men jag var trött innan jag ens hoppade i. Det har varit mycket mentalt. Bara att lära mig, säger hon.

Sofia Åstedt drabbades av psykisk ohälsa under coronapandemin och berättade för TT om sina problem och vägen ur dem när hon tog hjälp av psykolog inför VM.

Vändningen kom förra sommaren och sedan dess har simningen också gått spikrakt uppåt.

Att hon tog en VM-plats redan nu är den största segern för henne rent simmässigt.

– Det är mitt första VM, det får vara så här. Det hade varit värre om jag hade haft medaljchans och tabbat mig. Nu är jag här för att lära, säger Åstedt.

Det kommer fler chanser för Elfsborgssimmaren. På fredag simmar hon mixedlagkappen och hon är också med i EM i Rom i augusti.