Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Vann med mördande trist taktik

Publicerad:
Uppdaterad:

En livrädd superstjärna vann Årets boxningsmatch med en mördande trist taktik.

Räcker det för att Anthony Joshua ska kunna bli samma superstjärna som han var före första matchen mot Andy Ruiz Jr?

Jag tvivlar på det.

Muhammad Ali dansade i ringen, men han dansade för att skapa luckor till de avgörande knockoutslagen.

Joshua dansade för att hålla sig ifrån en kortväxt trögfotad motståndare som blivit ännu fetare än han var när de möttes sist och petade likt en poängjagande amatör in en lång vänsterjabb då och då.

Taktiskt en helt perfekt genomförd match av Joshua som tog tillbaka alla världsmästarbälten han förlorade 1:e juni, men hur mycket förlorade han i renommé?

Han boxades med ett osäkert lidande ansiktsuttryck som skulle kunna göra honom till stand in för David Schwimmer som Ross i Vänner. Hans agerande var inte ens i närheten av de urladdningar som skapade myten om honom som den oslagbare knockoutkungen.

Vad Ruiz tydligast visat är att Anthony Joshua är slagrädd.

1 av 4 | Foto: Richard Heathcote / Getty Images Europe

Rädsla att få sin karriär dödad

Jag såg 2002 Lennox Lewis genomföra en match med liknande förutsättningar mot Mike Tyson i The Pyramid i Memphis. Lewis dansade inte. Han mötte varenda attack från Iron-Mike med en lång hård rak vänster. Hundratalet raka vänsterslag som malde sönder den fruktade slagmaskinen Tyson. På sätt och vis tycker jag att Joshua borde klarat av att utnyttja sin överlägsna fysik och räckvidd till att prestera något liknande mot Ruiz.

Nu levde i stället Joshua i sin rädsla för att få hela sin karriär dödad farligt matchen ut. Vi såg i åttonde ronden hur Ruiz var nära att nita fast sin motståndare mot repen för att kunna skicka iväg en skur av slag likt de attacker som gav Ruiz den sensationella segern förra gången.

Anthony Joshua kommer inte att kunna dansa sig undan Deontay Wilders knockouthungrande knytnävar. Han kommer inte att kunna hålla sig undan Tyson Fury i tolv ronder.

Nu får vi kanske en tredje titelmatch mellan Joshua och Ruiz Jr.

Vill vi det?

Klarar inte av att hantera plötslig rikedom

Vi vill ju absolut inte se ännu en dansmatch som denna i ett tveksamt land som försöker köpa sig popularitet i världen genom att arrangera stora idrottsevenemang.

Förmodligen skulle vi i en match tre få se en bättre förberedd Andy Ruiz Jr, men det är inte säkert. När Ruiz med kort varsel hoppade in som ersättare för Jarrell Miller, som testat positivt för anabola steroider i tre olika test, tjänade han cirka 65 miljoner kronor på sin knockoutseger i Madison Square Garden.

Pengar som fick honom att falla in i den historiskt långa raden av boxare som inte klarat av att hantera plötslig rikedom.

Lättklädda kvinnor serverade drinkar och tilltugg till gästerna på hans 30-årsfest. Sushi fick man plocka från kroppen på en naken tjej lagd som serveringsfat på ett bord. Andy har köpt sig flera Rolls-Royce.

Det har blivit mycket lyx.

Och väldigt mycket mat.

Joshua var rekordlätt

Att vågen stannade på 128 kg, sju kilo tyngre än inför förra matchen, kan inte bara tillskrivas att han hade en tre kilo tung sombrero på huvudet när han vägde in. Speciellt inte som att när matchen började hade Andy Ruiz ytterligare några kilo fett hängande runt magen. Hans BMI på 36,2 ger den grymma domen svår fetma. Fett som gav honom ännu trögare fötter och når man inte fram till sin motståndare spelar det ingen roll hur snabba händer man än har.

Andy Ruiz Jr festade bort sitt livs stora chans. Han tjänade minst 125 miljoner kronor på matchen i den regnande ökennatten, men om han gett sig själv en verklig möjlighet att vinna hade han i nästa match kunnat vara uppe på Joshuas gage på 822-miljoner kronor.

Anthony Joshua som var rekordlätt med sina 107 kg.

Vilket enligt WHO:s teoretiska måttenhet BMI bara anses som övervikt.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

LÄS VIDARE