Motorsport

Ferraris planer för Mick Schumacher 2020

”Vettel lika viktig för mig som pappa var för honom”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Mick Schumacher drömmer om F1.

F1 drömmer om en Schumacher.

Även om han är en del av Ferrarifamiljen är han inte framme än.

– Nästa år kommer att vara avgörande för honom, säger Ferraris teamchef Mattia Binotto.

I fjol vann Mick Schumacher, son till den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher, EM i Formel 3. Det gav honom en plats i Ferraris förarakademi och också en styrning i Formel 2.

Även om han har vunnit ett lopp i mästerskapet har han haft en säsong fylld av trassel och han har aldrig haft någonting med toppen av mästerskapet att göra.

Det gör att äventyret Formel 1 skjuts minst en säsong på framtiden.

– Hade jag fått chansen hade jag naturligtvis tagit den, säger han till podcasten Beyond the Grid.

Men till nästa år lär inte den möjligheten dyra upp eftersom det krävs en superlicens för att tävla i racingens kungaklass. En förare behöver 40 poäng för en superlicens, Mick Schumacher har i år 50 poäng men efter tre år förfaller de gamla poängen vilket gör att han tappar 20 poäng efter årets säsong och de klarar han inte av att ersätta den här säsongen.

Mick Schumacher

Mick Schumacher i Formel 2

Dessutom så har han inte den erfarenheten som krävs för att göra en bra debut i F1 eftersom han inte har testat tillräckligt mycket och inte heller kört några fredagsträningar för Ferrari eller Alfa Romeo under säsongen.

Enligt Bild är det en av anledningarna till att Ferrari planerar för ytterligare ett år i Formel 2 samtidigt som han tar hjälp av Sebastian Vettel för att få den interna utbildning och det stöd som krävs.

– Jag har en enorm respekt för honom och vi pratar väldigt mycket om motorsport. Jag försöker verkligen att ta tillvara på alla tips han ger mig och omsätta dem. Han har trots allt varit med ett tag, säger 20-årige Schumacher.

Vettel min mentor

I en intervju med tyska Motorsport Magazin berättar han att 32-årige Vettel tagit rollen som vän och mentor.

– Jag tror att min pappa var det för Sebastian som Sebastian är för mig. Han är någon som man har ett väldigt tajt band med och som jag kan prata med om motorsport.

De träffas emellanåt på Ferrarisfabrik i Maranello och den unge Schumacher trivs i Italien hos det stall som hans pappa firade så stora framgångar med och där han själv ofta var som barn.

– I varje Ferrari jag kör känner jag pappas DNA, det för mig otroligt stolt.

Hans pappa Michael Schumacher, skadades svårt i en skidolycka i december 2013. I dag vårdas han i familjens hem i Schweiz, men familjen har valt att inte offentliggöra några uppgifter om hans hälsostatus.

Annas Motor - Veckans snackisar 2 november 2019

Pole position

Lewis Hamilton
Fyra poäng. Det är allt han behöver för att säkra sin sjätte VM-titel i F1. Samtliga titlar har han vunnit med motor från Mercedes.

2) Ott Tänak
Efter att Frankrike har dominerat VM i rally sedan 2004, men i år lyckades estländaren vinna sin och landets första VM-titel i rally. Till nästa år byter han från Toyota till Hyundai.

3) F1

Ett nytt reglemente till 2021 har tagits fram, det ska finjusteras före den 31 december 2019. Det ska göra sporten häftigare och jämnare igen. Räkna med att det kommer att diskuteras framöver.

4) Stefan "Lill-Lövis" Johansson

Han älskar racingen och har tröttnat på dagens F1. Därför har han skrivit ett eget F1-manifest som publiceras i Sportbladets helgläsning i dag. Det är intressant läsning från en av Sveriges största racerförare.

5) Fernando Alonso

Han ska köra Rally Dakar 2020, men fortsätter att drömma om F1.

– Jag ska titta ordentligt på de nya reglerna för 2021, om det ser intressant ut och det inte är ett team som dominerar kan mästerskapet ha potential, säger han.

6) Alex Albon

Han debuterade i Red Bull efter sommaren och med tanke på det höstens prestation borde han ha säkrat platsen som Max Verstappens kollega även 2020.

7) Filip Bengtsson

Det blev en seger för landslagsföraren i debuten av Gotland Grand National. Grattis!

8) Pontus Lönnström

Han och alla andra förarna som vill köra JVM i rally 2020 kör premiären i Sverige och därefter väntar en utflykt till Chile. Övriga tre deltävlingar avgörs i Italien, Finland och Tyskland.

9) Timmy Hansen
Nu är det bara en vecka kvar innan VM i rallycross ska avgöras. Ska Timmy Hansen se till att VM-titeln stannar i Sverige i år igen?

10) Oliver Askew

Med en mamma från Skåne är amerikanen ett nytt svenskhopp i IndyCar 2020. Han vann Indy Lights och kör tillsammans med Patric O´Ward för McLaren 2020.

Motorstopp

Jorge Lorenzo

Är det slut nu? Det rykas om att den förre världsmästaren i motoGP ska köra testerna inför 2020 och sedan lägga av.

Publisert:

LÄS VIDARE

Framtidens F1 – här är reglerna för Formel 1 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Mick Schumacher

Formel 2

Michael Schumacher