Karlsson och Andersson på pallen – men Johaug överlägsen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

RUKA/STOCKHOLM. Frida Karlsson och Ebba Andersson ordnade en svensk dubbel.

Men Therese Johaug var överlägsen i världscuppremiären.

– Jag är ändå nöjd att jag vågar prova, säger Karlsson som gick på knock i starten.

Många väntade sig en duell mellan Frida Karlsson och Therese Johaug på 10 kilometer klassiskt. Så blev det också. Karlsson öppnade i ett rasande tempo och tog ledningen med 1,8 sekunder före Johaug vid 3.1 kilometer. 

– Jag är lite orolig. Hon har några gånger öppnat så himla hårt att hon inte riktigt svarar emot det, sa SVT:s expert Anders Blomquist.

Andersson trea med en tiondel

Karlsson tappade också sekunder mot Johaug. Efter halva loppet var norskan 3,8 sekunder före svenskan. Avståndet fortsatte att öka och Johaug vann till slut med 21,8 sekunder före Karlsson.

– Jag är nöjd med första sju kilometerna, men tappar lite på slutet. Men jag är ändå nöjd att jag vågar prova. En bra dag återhämtar man sig så pass bra i utförsbackarna att man håller hela vägen, säger Karlsson som inte var lika nöjd med kurvan efter utförskörningen.

– Jag är väldigt besviken på att jag inte vågar gå i kurvan. Jag tror jag tappar minst tio sekunder i den kurvan om man slår ihop båda varven och det är jag inte nöjd med så det får jag ta med mig.

Där bakom slogs Ebba Andersson om tredjeplatsen mot ryskorna Tatiana Sorina och Natalja Neprjajeva, men svenskan knep pallen med en ynka tiondel.

Maja Dahlqvist, som var tvåa i sprinten i går, gjorde även ett imponerande distanslopp och slutade tia. Linn Svahn gick också starkt och blev elva, Anna Dyvik blev 13:e och Emma Ribom 15:e.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN


Publicerad:

LÄS VIDARE