Thorén: Var finns modet, Johaug?

OBERSTDORF. Efter VM-stafetten 2009 fick Therese Johaug trösta avslutaren Marthe Kristoffersen.

Ett liknande scenario kan utspela i dag när Norge låter 19-åriga debutanten Helene Marie Fossesholm ta sista sträckan i norska laget.

Var finns modet, Therese Johaug?

Efter 26 år på en rad mästerskap har min känsla nog aldrig varit den här. Formstarka Sverige sitter i förarsätet inför stafetten och endast underlaget kan stoppa Sverige.

Även de norska blickarna vänds mot Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Norge agerade efter Sveriges flytt av pressträff för att inte ge en taktisk fördel till grannlandet. 1–0 Sverige.

Det är också Norge som ägnat sig åt psykologiskt taktikspel. Detta med stjärnan Therese Johaug i spetsen: ”Sverige är klar favorit, den stämpeln för de leva med” sa hon och spände ögonen i oss i lördags.

En taktisk kupp

Rusig av sin historiska utklassning på 10 km fritt fortsatte den suveräna norskan ånga på. Efter att fullständigt– efter förnedringen av Stina Nilsson i VM 2019 – vägrat att köra sista sträckan öppnade Therese Johaug för att ta ”ankeretappen”.

Men det var lur.

När lagen presenterades under onsdag kväll var den norska stjärnan uppsatt på tredje sträckan och presenterande stolt den taktiska kuppen. Ha ha, där fick ni Sverige! 1–1.

Skrattar bäst som skrattar sist.

För det finns en uppenbar risk att det leder till norska tårar. NRK-experten Fredrik Aukland målar bilden om parallellen till 2009.

Under VM i Liberec 2009 fick Therese Johaug trösta sin lagkamrat Marthe Kristoffersen. Junioren var debutant på VM och fick ansvaret att gå sista sträckan i stafetten. Skidorna fungerade inte, konkurrenterna - bland dem Charlotte Kalla - spurtade förbi och den unga skidåkaren fick ett bagage att bära under karriären efter den missade pallplatsen. När norskan landade på hemmaplan efter VM-floppen trodde hon att någon där ville ta hennes liv.

Sista sträckan i ett norsk stafettlag är en gåva att hantera med varsamma händer.

”Båda kunde tänka sig att köra”

Att Norge väljer att köra sina starkaste kort och fränaste klättrare på de två sista sträckorna i fri stil är inte förvånande när Burgstallbacken väntar. Sverige gör samma sak med Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Att Therese Johaug kör den tredje sträckan är mer förvånande.

– Vi hade en diskussion ihop med tränarna. Både jag och Helene (Fossesholm) kunde tänka oss att köra sistasträckan, men vi kände att det är bäst för laget om jag tar tredje och Helene fjärde, säger Johaug.

Hon sa också så här:

– Jag lägger ingen press på Helene. Det är ingen här i laget som förväntar sig att Helene ska kunna åka ifrån Frida Karlsson, säger Johaug.

Helene Fossesholm.

Hade varit ännu tuffare

Den enda i det norska laget som har en chans att åka ifrån Frida Karlsson är Therese Johaug. Men veteranen, lagets glänsande stjärna som står i en klass för sig, väljer att skicka fram junioren att slå lagets avgörande straff.

Det är rimligt att landslagets ledning fattar beslutet, men det hade varit strongt och snyggt av Therese Johaug, 32 år och med en ryggsäck av guldmedaljer, att erbjuda sitt vuxna ansvar och bära sitt lag.

Nu kan liknande scener likt dem i Liberec när Therese Johaug tröstade Marthe Kristoffersen efter fjärdeplatsen utspela sig på nytt.

Marie Helene Fossesholm var så nervös inför premiären i lördags att benen skakade och hon, som alltid pratar, tystnade. Med ytterligare ett lopp i benen är hon redo att anta utmaningen och sjätteplatsen i tisdags stärkte henne. Hon är tuff och redo, säger landslagsledningen.

Inställningen är beundransvärd och kanske blir det ett vinnande koncept mot Sverige. Men Therese Johaug hade varit ännu tuffare och ännu mer redo.

Det var ett fegt beslut av norska landslagsledningen.

Det var ett fegt beslut av Johaug själv.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.