Kalla om andraplatsen: ”Det känns lite obegripligt”

Publicerad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Hon utsågs till Sveriges populäraste idrottare 2019. 

Det gångna året har Charlotte Kalla, 33, slitit ute i spåret, så när hon får höra att hon trots uteblivna framgångar delar andraplatsen i år med Zlatan Ibrahimovic är hon chockad.

– Shit, det här är stort, säger Kalla.

Charlotte Kalla har ett tufft år bakom sig. Toppresultaten uteblev och hon slet verkligen för att försöka hitta formen under fjolårssäsongen. 

Den här vintern hade inte ens börjat innan nyheten att Kalla blivit smittad av covid-19 kom. 

Ändå når den fyrfaldiga vinnaren ännu en toppnotering när Sveriges populäraste idrottare 2020 listas. 

”Oj, vad stolt jag blir”

Först kommer Armand Duplantis, 21, på 32 procent. 

Sen kommer Zlatan Ibrahimovic, 39, och Charlotte Kalla på 20 procent. 

– Oj, vad stolt jag blir. Det känns lite obegripligt med tanke på att det inte var en av mina mest glimrande säsonger ifjol. Jag verkligen sökte efter formen och till slut fick jag en god känsla men den där riktiga topprestationen som jag haft genom karriären fanns ju inte där. Shit, det här känns jättestort!, säger hon med ett stort leende.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Varför tror du att din popularitet håller i sig trots att resultaten uteblivit?

– Ja, det visar väl att resultat kanske inte är allt men insats och det här tålamodet jag visade när jag aldrig gav upp utan fortsatte hoppas att det här är helgen det kommer. Till slut gjorde det ju det.

Hon syftar på det som blev de två sista tävlingshelgerna säsongen 2020. Lahti och Holmenkollen. Bakom Frida Karlsson, som krossade Johaug på hennes egen hemmaplan, så slutade Kalla fyra. Hennes bästa individuella placering säsongen 2019/2020.

Populärast hos de yngre

När undersökningen för att utse årets populäraste idrottare genomförs delas statistiken upp i kolumner. Kön, idrottsintresse och ålder är några parametrar. 

Charlotte Kalla, som skördat framgångar inför Vinterstudions miljonpublik, blir förvånad när hon får höra i vilken kategori hon står som segrare i. Nämligen åldersintervallet 0-29 år där Kalla kammar hem 25 procent. Tre procentenheter mer än Ibrahimovic och fyra mer än Duplantis. 

– Jaha, jag tänkte att det kanske var de lite äldre som hade mig som favorit, säger hon och skrattar. 

Varför tror du att du går hem hos de yngre?

– Oj, det vet jag faktiskt inte. Då hoppas jag att det är för att jag inspirerar att aldrig ge upp utan att du ska fortsätta kämpa för din dröm. 

Imponerad av Zlatan

En av de som Charlotte Kalla själv inspireras av är fotbollsstjärnan som hon delar andraplatsen med. 

– Jag är så imponerad av Zlatan och hur han kan leverera så. Han har haft en galet framgångsrik karriär. Att han fortsätter att utvecklas är något som inspirerar många. Det är verkligen värt att fortsätta finslipa på detaljer, säger hon.

Skidskytten Hanna Öberg är den som flåsar Kalla och Ibrahimovic i nacken. Med 18 procent så slutar hon på en fjärdeplats på listan över de populäraste idrottarna. 

– Det blir jag jätteglad för. Det låter jättekul, det är jag väldigt glad för. Det är många som följer oss och hejar på oss, säger Öberg.

Känner du stödet ute i stugorna?

– Det gör jag verkligen. Det är jättekul och det är nog extra många som sitter hemma framför tv:n ett sånt här år och följer oss. Jag är glad att vi trots omständigheterna kan tävla och att intresset är stort. 

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE