Wozniacki om sjukdomen som stoppade karriären

”Min man var tvungen att bära mig upp från sängen”

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Foto: Mark Kolbe / Getty Images AsiaPac

SPORTBLADET

Caroline Wozniacki var på toppen av sin tenniskarriär.

Då satte en sjukdom stopp och danskan tvingades lägga racketen på hyllan.

– En gång vaknande jag med en sådan smärta att min man var tvungen att bära mig upp från sängen, säger Wozniacki till tyska Bild.

Caroline Wozniacki slog igenom med dunder och brak och klev upp som världsetta redan som 20-åring. Ett decenium senare, för ett år sedan, tvingades hon avsluta sin tenniskarriär, 29 år gammal.

Anledningen är sjukdomen ledgångsreumatism som hon diagnostiserades med strax efter sin första och enda grand slam-titel i Australian Open i början av 2018.

Året skulle bli hennes men inför US Open var hon konstant trött, fick ledvärk och andra oförklarliga symptom. Hon förlorade matcher som hon borde ha vunnit lätt, berättar danskan för tyska Bild.

Symtomen fick stor påverkan på livet.

Vaknade med svår smärta

– Jag kunde inte lyfta armarna, mina axlar, armbågar, händer och fötter gjorde ont. Jag hade svårt att borsta håret och gå ur sängen. En dag vaknade jag med så svår smärta att min man var tvungen att bära mig ur sängen. Jag kunde bara inte röra på mig, berättar 30-åriga Wozniacki för Bild.

Foto: Graham Denholm / Getty Images AsiaPac

Hon sökte vård för sina problem och efter några långa jobbiga månader fick hon till slut sin diagnos.

Då hade hennes besvär avfärdats som att hon var utmattad, ur form eller att det satt mentalt.

– Innan jag fick min diagnos var det en känslomässig och fysisk berg- och dalbana för jag visste inte hur jag skulle förklara de plötsliga symptomen för människorna i mitt liv. Jag kände mig ganska ensam ibland men min man tillät mig inte att ge upp. När jag äntligen fick förklaringen till symptomen blev det möjligt för mig att börja förverkliga mitt liv med nya mål. Det var början på mitt nya jag.

Vill skaffa familj

Nu ser hon med tillförsikt fram emot sin framtid och hoppas att skaffa familj med maken David Lee, tidigare NBA-stjärna.

– En av många frågor jag ställde till min reumatolog var: ”kan jag bli gravid med sjukdomen och skulle det vara säkert för min bebis?”. Nu när jag vet att jag kan få barn fokuserar jag på att hålla min sjukdom under kontroll så att vi kan bilda familj om jag och min man bestämmer oss för det, säger 30-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN