Svenskornas planer på att jaga ikapp Therese Johaug

Publicerad:

SPORTBLADET

RUKA. I går kväll smeds det planer på svenskhotellet i Ruka.

Jakten på Therese Johaug blir en blågul angelägenhet.

– Det är några hungriga vargar som kommer där bakom så det blir tufft men jag ska göra mitt bästa, säger hon till Sportbladet.

När Sportbladet var i kontakt med landslagschefen Anders Byström under lördag kväll hade laget firat helgens pallplatser med rulltårta.

Men var inte orolig. Det fanns ingen mättnadskänsla hos åkarna, vilket Therese Johaug vet inför söndagens jakstart i fri stil.

– Jag vet att det kommer bli tufft om man säger så. Det är några hungriga vargar som kommer där bakom, så det blir hårt men jag ska göra mitt bästa, säger Johaug.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Mellan tuggorna smeds det planer på hur svenskorna ska jaga i flock.

– Vi snackade om det på mötet nu. Jag kan inte avslöja vad vi sa, men hjälpas kan man. Vi har några ess i rockärmen, säger landslagschef Anders Byström.

Ryskorna kommer gå hårt

Det är fyra svenskor: Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Ebba Andersson och Linn Svahn som jagar efter norskan tillsammans med två ryskor.

Karlsson och ryska Natalia Nepryaeva startar 16 sekunder efter norskan. Sen kommer ryskan Tatiana Sorina med Maja Dahlqvist hack i häl (20 sekunder efter Johaug). Efter det kommer Linn Svahn (24 sekunder) och Ebba Andersson (30 sekunder).

– Therese kommer nog göra sitt eget lopp, men det kan vara svårt att leda med ett så stort försprång. Vi vet vad Frida kan och Maja är snabba på slutet. Ryskorna kanske kommer gå hårt uppför och vi kanske kommer låta dem göra lite jobb där. Sen får vi se vad vi kan göra i den långa utförsbacken, säger Byström.

”Förberett skumpa”

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist delar rum och var inställda på att fortsätta smida planer tillsammans.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

– Förhoppningsvis kan vi dra nytta av varandras styrkor, säger Frida Karlsson som är stark uppför och kan dra nytta av Maja Dahlqvists vinddrag utför.

Linn Svahn är också inställd på att bidra om hon kommer ikapp.

– Det är ganska många svenska åkare nära. Vi är starka som lag och kan dra nytta av varandras styrkor, jag tror att det kan bli en bra dag. Jag hoppas på ett bra jaktläge så jag kan spetsa hornen ännu lite värre, säger Linn Svahn.

Blir det succé har Maja Dahlqvist och Frida Karlsson en champagne på kylning.

– Frida hade förberett med skumpa men det är bara vid seger den gäller så vi har sparat den, säger Dahlqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE