Publicerad:
Uppdaterad:

Novaks svar efter regelbrottet: ”Spelade igen”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

BRUKSVALLARNA. Skrällsegraren från i går, Max Novak, hotas med bestraffning för att ha spelat på ett lopp där han själv körde.

Efter att ha åkt ut i sprintkvalet i dag var han dock inte särskilt ångerfull.

– Jag spelade i dag igen och gjorde missen att inte vinna, säger han med ett snett leende.

Det var efter att Max Novak erkänt för Sportbladet att han spelat på gårdagens tvåa William Poromaa som arrangören öppnade ett bestraffningsärende.

– Man får inte göra det. Det är ett väldigt tydligt regelverk som RF har. Du får inte delta i en vadslagning som du kan påverka resultatet i, det gäller alla som deltar och även ledare. Det står även i skidförbundets tävlingsregler som baseras på Fis regelverk som vi har alla samma inställning, sa längdchef Daniel Fåhraeus till Radiosporten.

Inspirerad av en sportpodd

Något straff har inte förkunnats ännu då arrangören tagit kontakt med Fis för vägledning.

Huvudpersonen hade det tyngre i dag på sprinten. Med fästvalla under skidorna missade han avancemang från kvalet.

Palavern kring hans spel tog han med jämnmod.

– De säger att det här är regler som förbundet har, de verkar vara tydliga till landslagsåkarna men Svenska Spel är största sponsorn och de har andra regler har jag hört...

Är det inte en rimlig regel?

– Jag fattar att om jag blivit tvåa så hade det varit känsligt. Men jag lyssnar på sportpodden Della Sport med Jonathan Unge och där snackar de om bet där man garderar sig mot att favoritlaget ska förlora genom att spela på motståndaren. Trist att ta bort den möjligheten.

Är du rädd för en bestraffning?

– Jag vann, det har ju alla sett så jag vet inte. Men har man de här reglerna får man förhålla sig till det, säger han.

”Tror jag ska göra bort mig”

Men du hade aldrig hört talas om det?

– Nej att spela på sig själv som vinnare känns logiskt inte fel. Men jag fattar att spela på att man ska förlora inte kan vara lagligt.

Att Novak åkte ur redan i kvalet minskar så klart chanserna att få en biljett till Ruka och enligt honom själv hade landslagsledningen redan ökat kravbilden ytterligare.

– De ringde min tränare i går och ville att jag skulle köra skejten i morgon men där är jag inte anmäld. Det känns konstigt att samma dag som jag vunnit så vill de att jag ska bevisa mer. De tror väl att jag är dålig på skejt och ska göra bort mig, säger Novak.

Arrangören i Bruksvallarna hade under förmiddagen inte fått något svar från Fis. Men tar internationella förbundet upp fallet är straffskalan hård med avstängning från tre månader till livstid vid fällande dom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN