”Blev början till slutet för Segui”

Laul: Förekommer petningen som väntade

Efter över tio år med olika funktioner inom AIK:s styrelser meddelar Johan Segui att han avböjer fortsatt arbete.

Därmed förekommer han den petning som väntade när nya styrelser nu ska utses.

Seguis maktfullkomliga agerande kring AIK Hockey blev början till slutet för honom.

Enligt uppgift är AIK:s större, organiserade supporterorganisationer emot att Johan Segui ska få en plats i de framtida styrelser som väljs nu på torsdag (fotbollsföreningen) samt 29 december (aktiebolaget).

Detta ska de ha meddelat valberedningen och Segui själv strax innan helgen.

Därav hans inlägg på Facebook i dag:

– Jag avböjer styrelsearbete i AIK Fotbollsförening/AIK Fotboll AB på kommande extra möte/bolagsstämma, skriver Johan Segui.

Bättre att förekomma än att förekommas, och därmed är en drygt tioårig styrelseperiod över.

Den gamle Black Army-ordföranden var trots en lång och gedigen AIK-bakgrund ett kontroversiellt val när han röstades fram som ordförande i fotbollsföreningen våren 2012, och senare också som ordförande i aktiebolaget.

Anledningen?

Seguis år som presstalesman för Hells Angels.

– Jag lämnade Hells Angels 1999 och mitt medlemskap där hade aldrig något med AIK att göra eller vice versa. Den är en del av min historia och har format mig som person, good and bad, sa Segui själv om tiden i den kriminellt belastade motorcykelklubben.

Brottade ner Josefsson verbalt

De flesta Gnagare verkade ändå vara av åsikten att Seguis förflutna inte skulle ligga honom i fatet om han nu kunde göra ett gott arbete för AIK.

Ett tag – särskilt efter Uppdrag Gransknings avslöjanden om firmainfiltration i styrelsen – var Johan Segui brett uppskattad. Även om det fanns viktiga delar i reportaget drog Uppdrag Granskning på för mycket, vissa bärande uppgifter var för gamla och i vissa fall för dåligt underbyggda: Segui brottade ner Janne Josefsson verbalt framför kameran, och blev en stark man i ett AIK som alltid enar sig och sluter leden när klubben attackeras utifrån.

Själv skrev jag en krönika om Johan Segui på temat ”Hjälte eller skurk?” efter att han kramat en risksupporter i samband med en marsch på Södermalm. Där konstaterade jag att ordföranden visserligen gick sin egen väg kring hur huliganer och firmafolk skulle hanteras men att han så långt balanserade på rätt sida linjen.

Början till Johan Seguis fall blev i stället involveringen i AIK Hockey under 2014.

Segui deltog i det som kallades Söndagsgruppen som planerade övertagandet av hockeysektionen, och tillsammans med den (även i AIK-led) extremt kontroversielle affärsmannen Jonas Galotta startade han en cirkus som jag inte sett motstycke till under mina snart 17 år som sportjournalist.

Johan Segui har alltid lutat sig mot föreningsdemokratin men om det är så föreningsdemokratin är tänkt att fungera, är föreningsdemokratin illa ute.

På för många stolar

Johan Segui satt till slut på så många stolar att gamle Lennart Johansson fick säga ifrån. Senare ogiltigförklarade även Svenska Fotbollförbundet ett årsmöte på grund av Seguis dubbla roller.

Under tiden har härvorna avlöst varandra. Den som googlar på Segui/Galotta/AIK har en hel del att läsa, saker som naturligtvis får både sponsorer och medlemmar att till slut dra öronen åt sig.

Johan Seguis namn var belastat redan när han klev in i AIK på grund av bakgrunden i Hells Angels – men ingen kan säga att han inte fick en ärlig chans.

Tyvärr tog han inte tillvara på den utan har gjort sig allt mer omöjlig genom agerandet i ishockeysektionen, maktfullkomligheten och hans återkommande kopplingar till Jonas Galotta.

Den här gången kommer inte kritiken utifrån – den kommer inifrån AIK:s själ och hjärta.

Bara i år har Segui och nye bolagsordföranden Mattias Grundström lyckats ställa till det för AIK upprepade gånger: Det började med ett i mina ögon kontraproduktivt resultatkrav på Andreas Alm, och fortsatte med kalabaliken på Karlberg dagen då Alm sparkades.

Dessutom har firma Segui & Grundström via sociala medier vevat stenhårt mot domare, något fans kan ägna sig åt men inte klubbens högsta företrädare.

Ska ha kritik själva

Då har jag inte ens berört situationen som tycks ha uppstått när VD:n Mikael Ahlerup ska ha bett styrelseledamot Segui att inte lägga sig i det dagliga arbetet på kansliet.

Exakt hur konflikten mellan Segui och Ahlerup ser ut är inte klarlagt men oavsett så var det Segui & Grundström som anställde Ahlerup för ett drygt år sedan. Om Segui & Grundström anser att Ahlerup är oduglig, ja då är det de själva som ska ha kritik för ett svagt rekryteringsarbete.

Min bild är att Mikael Ahlerup är en kompetent man. Det vet jag att också Lennart Johansson tycker.

I somras berättade den förre AIK-dribblern Martin Mutumba (som jag brukar springa på i Solna med omnejd då och då) att han inte bodde kvar längre eftersom nye VD:n krävt tillbaka lägenheten han behållit i många år. Om Ahlerup röjer i avtalsfrågor på den nivån, ja då är det rimligt att anta att han faktiskt anstränger sig till det yttersta för att vända på alla stenar.

Avtalsbråket med Lagardère ska jag återkomma till i nästa vecka men vem tror ni jobbar för AIK:s bästa: VD:n Mikael Ahlerup eller Lagardères man Fredrik Hellqvist, en person som uppges vara hårt pressad av det franska moderbolaget efter en satsning som går svagt i flera svenska idrottsföreningar?

Det är möjligt att Fredrik Hellqvist vill Gnagets bästa här, jag har bara väldigt svårt att tro det.