Mejla

Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Bjurman: En helg som kan ta plats i historieböckerna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Rangers och Tampa gör upp i natt ...

En hockeyhelg för historieböckerna står för dörren.

I natt spelar New York Rangers och Tampa Bay Lightning den största matchen på Madison Square Garden på över 20 år.

Och i morgon följer en lika odödlig klassiker mellan Anaheim Ducks och Chicago Blackhawks.

Först därefter vet vi vilka som möts i Stanley Cup-finalen nästa vecka.

Det är femton år sedan båda konferensfinalerna – eller semi­finalerna, om ni hellre vill det – i Stanley Cup-slutspelet gick till sju matcher.

Då, 2000, lyckades New Jersey Devils till slut knocka Phila­delphia Flyers – och Dallas Stars slog ut Colorado Avalanche.

Nu är det först New York Rangers och Tampa Bay Lightning och sedan Anaheim Ducks och Chi­cago Blackhawks som, precis på tröskeln till den stora festen, gör upp i sådana infernaliska allt-eller-inget-draman.

Blotta tanken får det att svartna för ögonen...

Störst sedan 1994

I New York ses nattens batalj som den största hockeymatchen sedan Game 7 i finalen 1994 och det är svårt att argumentera emot.

Aldrig tidigare under den tio år långa Henrik Lundqvist-eran har insatsen i en enskild match i den ärevördiga gamla arenan på sjunde avenyn varit så hisnande hög.

Däremot har väldigt mycket alltid hängt på just Lundqvist i de stora matcherna det senaste decenniet – och det gör det i ännu högre grad den här gången.

Ingen har någonsin lyckats knäcka Rangers på Garden i en match av den här typen, men ingen har heller kommit till spel med den offensiva eldkraft som Lightning besitter.

Om deras två förstakedjor når sin fulla potential – det vet man aldrig, vilket varit lagets enda problem i slutspelet – måste Lundqvist göra sitt livs match, varken mer eller mindre.

Omöjligt att förutspå

I väst har stora, starka och elaka Anaheim Ducks varit en naturkraft slutspelet igenom och när de nu ska krama ur sig precis allt de har i en enda giv på väg mot finalen spelarna drömt om sedan de var småknattar tror de flesta att de helt enkelt inte går att stoppa.

Det är bara ett problem:

De råkar möta Chicago Blackhawks – en av de mest väloljade och slitstarka slutspelsmaskiner som någonsin funnits, testad och funnen mördande effektiv på de mest helvetiska slagfält och utan tvekan redo för vad som helst i morgon natt.

Så det är fullständigt omöjligt att säga något om hur det kommer att gå i den maka­lösa dubbel­duellen.

Bara ett är säkert: Det här är helgen ingen som älskar hockey nånsin glömmer.

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN