PEKING. Det blir Kanada för Damkronorna i kvartsfinal om svenskorna slår Danmark i sista gruppmatchen.

Mardrömsmotståndet.

Statistiken talar för sig själv.

Fjorton mästerskapsmöten, noll poäng och 12-116 i total målskillnad.

Kanada vann prestigemötet mot USA i sin sista gruppspelsmatch, efter att ha blivit utspelade i den första perioden.

Det var trötta ben efter den uppskjutna matchen mot Ryssland på måndagen och ännu mindre tid för återhämtning.

USA var betydligt piggare efter att ha vilat helt och inte spelat sedan i söndags.

Ändå stod det 1-0 till Kanada efter inledningsperioden, då Brinna Jenner stänkte in pucken i powerplay. En spelform kanadensiskorna varit supereffektiva i och gjort mål på vartannat försök.

USA fick retroaktiv utdelning i den andra, då de gjorde både 1-1 och 2-1, innan Kanada vände matchen på lite drygt två minuter.

Och lagkaptenen Marie-Philip Poulin avslutade perioden med att göra 4-2 på straff.

Kross väntar

Den tredje perioden blev ganska händelsefattig, då Kanada bara ville spela av matchen.

Nu möter de grupptrean i OS B-grupp.

Den plats som Sverige och Danmark ska slåss om.

Oavsett vem som vinner, så kommer det laget att vara en av de största underdogs som klivit in till en kvartsfinal i ett dammästerskap.

Ja, det kan bli Kina också om Danmark vinner på övertid eller straffar, men det spelar ingen större roll.

Kanada kör över vem som än går vidare.

Jagar rekord

Nu jagar de dessutom målrekordet från OS- i Vancouver 2010, då Kanada gjorde 48 mål på totalt fem matcher.

Damhockeyn i OS har utökats med två lag sedan dess, vilket ger totalt sju matcher, men något säger mig att de vill slå det där rekordet på lika många matcher.

Då krävs sexton mål framåt i kvartsfinalen.

Senast Damkronorna mötte Kanada i ett mästerskap, var just i OS i Vancouver för tolv år sedan.

Då vann Kanada semifinalen med 13-1.