Innebandy

Succés mardröm – förlorade med 69–0 (!)

Rekordmatch mellan Finspångs IBK och IBK Succé

Av: 

Fredrik Andersson

SPORTBLADET

69–0.

Svensk innebandy har fått ett nytt rekord.

– Jag började kolla på Liverpool-matchen vid 17.30, säger Finspångs tränare Erik Junsten.

– Vi har inte lämnat wo på 36 år, säger Succés dito Urban Nilsson.

Söndagens match mellan Finspångs IBK och IBK Succé i herrarnas division 2 innebar ett nytt svenskt rekord i innebandy.

Det tidigare rekordet – och målrikaste matchen – inför söndagens fajt var 66–0.

Men det nya rekordet lyder alltså 69–0.

– De var sju spelare plus målvakt, sedan var det en som skadades i första, vi var tre femmor plus tre avbytare, det är ganska mycket killar jämfört med deras, säger Finspångs tränare Erik Junsten.

– De fick tag i bollen ibland och slängde i väg den upp till halva plan, sedan tog vi tag i den igen, rullade runt några gånger och stänkte in den. Det gick rätt fort. Vi kände redan efter första perioden att det kändes sådär, men då kollade vi ganska snabbt om det fanns något rekord att slå, vilket vi såg på Google att det fanns – och då behövde vi göra en del mål. Skulle vi ha någon målsättning med matchen var det väl det, med tanke på matchbilden.

Ni slog rekordet med tre bollar.

– Ett rekord är alltid ett rekord, det känns kul att ha det – men ska man vara krass är det alltid roligt att spela jämna och tuffa matcher så klart.

– Jag har inte upplevt något liknande som varken spelare eller tränare. Det här är extremt, dels att inte släppa in ett enda mål och göra 69 framåt, det går inte jämföra med någonting.

”Hetsade mot killarna”

Junsten hade en tämligen lugn dag vid tränarbänken.

– Normalt sett håller jag i statistiken, men den lade jag ner ganska så snabbt.

Vad gjorde du i stället?

– Problemet var också att matchen blev ganska lång i och med alla avblåsningar och jag är Liverpool-supporter, så vid 17.30 drog jag på telefonen och kollade på den matchen i stället (Manchester United–Liverpool). Jag gick snarare och hetsade mot killarna i laget som är United-supportrar när Liverpools mål började trilla in.

Succés tränare heter Urban Nilsson, 56 – och Nilsson var tränare åt just Junsten. För 25 år sedan.

– Det var flera som aldrig hade spelat förut, det var för att undvika wo, vi har inte lämnat wo på 36 år. Det är många lag som har det tungt, lämnar wo och drar sig ur, vi har valt en annan väg. Jag vill hylla de spelare som ställde upp med Jacob Sagermark i spetsen, det tycker jag var bra gjort, säger han.

Succé har 5–121 i målskillnad efter de första tre matcherna – och det har sin förklaring.

– Vi hade ett samarbete med en klubb som heter Ledberg, de är på väg uppåt, det var jättebra och relationen är bra i dag också, det fungerade i två år, men sedan ville de köra i egen regi. Vi stod med noll spelare inför den här säsongen, säger Nilsson.

Fick spela igen – efter 30 år

56-åringen fick själv damma av stickan och spela matchen.

– Det var väl dubbelt, jag vinner hellre med 5–4 än att förlora med 0–69, givetvis. Men sedan var det väl inte så farligt som det låter, vi kämpade, vi slet, slet lite till, vi räddade klubben, vi undvek wo och 5 000 i böter och uteslutning ur serien. Du förstår andemeningen.

– Jag spelade min sista match i högsta serien, när vi gick upp till den, 1989. Vi är äldre än vårt eget förbund, vi bildades den 16/9 1985 och Östergötlands Innebandyförbund bildades 1986.

Nilsson är en profil i Succé-kretsar.

– Klubben står mig nära hjärtat. Det handlar om känsloband till moderklubben och att försöka rädda situationen. Det blir löjligt att säga att framtiden ser positiv ut efter 0–69, men jag säger det ändå. Målsättningen är nytt kontrakt, sedan får folk skratta åt mig.

– Det är min personliga uppfattning, att vi ska klara kontraktet. Det är bara ett lag som åker ur.

Utöver Succé står även IBF Antvarden på noll poäng efter tre spelade matcher.

Nu ska Nilsson försöka locka fler spelare till klubben.

– Jag spelade non-stop i Finspång och kämpade som ett svin. Det kommer jag definitivt inte göra i sexpoängsmatcherna, jag kommer troligtvis inte spela en sekund till i hela mitt liv. Jag kommer byta ut mig själv, haha. Vi har redan nu förstärkt och det är spelare som är klara.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Från skolsal – till SM-final i Globen

ÄMNEN I ARTIKELN

Innebandy