Magnus Wislander kraschade och voltade två varv

Legendaren om sin nya karriär, slagna rekordet och nya handbollslivet

Publicerad 2021-10-25

Magnus Wislander har en ny karriär – som folkraceförare.

I helgen kraschade han och voltade två varv – för första gången.

– Jag är pissenervös varje gång jag står på startlinjen, värre än jag någonsin varit inom handbollen.

Här ger handbollslegendaren också sin bild av den svenske supertalangens övergång till Polen, sitt utraderade målrekord i Kiel och vilken svensk han vill se härnäst i den tyska superklubben.

– Det var första gången, så det har vi alla gått och väntat på.

Magnus Wislander skrattar när han berättar om sin första stora krasch som folkraceförare. Det var i helgens tredje heat i Hällefors, strax efter att han tagit ledningen i starten, som olyckan var framme.

– Jag studsade upp på en stor kant och då började bilen luta. Jag körde på två hjul ett tag men insåg att det inte gick att rädda.

Dem gamle handbollshjälten voltade två varv innan bilen blev liggande upp och ner. Han klarade sig oskadd.

– Det var inget märkvärdigt, mest lite irriterande.

Kraschen gjorde att han missade A-finalen.

Blir man inte rädd?

– Nja, det obehagliga var att eftersom jag låg först så hade jag fem bilar som skulle passera. När man låg där upp och ner funderade man på om man skulle bli påkörd för då funkar inte skyddet på bilen på samma sätt. Då är man mer känslig. Men efter fem sekunder förstod jag att alla var förbi.

Olyckan var inget som stoppade Wislander i lördags.

– Det är klassikern som gäller: upp på hästen igen bara. Det är så det funkar. Det gällde att reparera det som gick att reparera på bilen och rulla ut i b-finalen.

”Det är en underbar hatkärlek”

Wislander introducerades för folkrace 2018 då han var med i ”Det stora racet”, tv-serien där kändisar fick testa på sporten.

Han fastnade och har sedan fortsatt med stort stöd av den motorfamilj som han lärde känna och fick hjälp av i tv-programmet.

– Det är en fantastisk familj. anmäler till tävlingar och jag säger när jag kan. Han har oftast bilen färdig. Ibland åker jag upp och hjälper till. Jag hade inte haft tid at ha det hemma eller kunnat fixa med bilarna själv.

Vad ger det dig att hålla på med folkrace?

– Först mår man asdåligt inför första start. Jag är pissenervös varje gång jag står på startlinjen, värre än jag någonsin varit inom handbollen.

Så du är mer nervös då än inför en OS-final?!

– Jaja. Men när man kört första heatet så släpper det lite. Du får en kick när du står där och väntar på det gröna ljuset och har fem högvarvade bilar jämte dig. Det blir en underbar hatkärlek till det. Sedan är det väldigt trevligt att umgås med folk utomhus. Det är lite idrottstjôt fast på annat sätt.

Nästa tävling? Skinkracet i Borlänge den 6 november.

”Då blir han halshuggen”

Inför förra säsongen slutade Wislander som assisterande tränare i Redbergslid efter sammanlagt 29 år i klubben.

Han gjorde ett uppehåll i ett år från sin älskade sport förutom uppdraget som expertkommentator i Radiosporten.

Men den här säsongen är han tillbaka i handbollen då han hjälper Kärra HF, nykomlingar i damernas SHE, två-tre gånger i veckan.

– Det är kul faktiskt, även om det kommer att bli väldigt tufft i år i ligan.

I förra veckan blev det klart att svensk handbolls kanske största talang, Elliot Stenmalm från just Redbergslid, ska flytta till polska storklubben Kielce med Wislanders gamla rival på planen, Talant Dutjebajev, som tränare. Men flytten sker först efter nästa säsong, alltså sommaren 2023.

– Spännande! Men Stenmalm behöver förändra sitt sätt att spela handboll. Han kommer att bli halshuggen när Dutjebajev får tag i honom om han beter sig som han gör i dag.

Hur menar du?

– Man kan inte spela handboll på internationell toppnivå med 10 tekniska fel och 5–10 misstag bakåt i varje match. Då får man inte spela mycket där. Det gäller att han hittar rätt i hur han ska spela handboll under tiden fram till flytten. Men det är en jättetalang med hur stora förutsättningar som helst. Men Dutjebajev kommer som sagt halshugga honom om han gör sådana misstag.

Häromveckan blev Wislander av med sitt rekord som tyska storklubben Kiels bästa målskytt i Bundesliga genom tiderna. Niclas Ekberg passerade då hans 1332 mål.

Fällde du en tår eller?

– Nej, men det är väl spelmål som räknas. Jag tror inte ens jag har tvåsiffrigt på straffar (medan Ekberg gör massor av mål på straff). Nej, skämt åsido. Det är jätteroligt att det är en svensk som slår det och Niclas har gjort det fantastiskt bra i alla år där.

Vill se Carlsbogård i Kiel

Wislander blev förste svensk hos den tyska giganten när han värvades efter VM-guldet 1990. Sedan dess har ytterligare 20 svenskar spelat i klubben, många av dem i stora roller i många år, och som mest har Kiel haft sju svenskar samtidigt i laget. Men i dag är Ekberg ensam svensk hos ”zebrorna”, som de kallas, även om han häromdagen förlängde sitt kontrakt till 2024 och såg till att svensktraditionen inte är omedelbart hotad.

Vilken svensk skulle du vilja se i Kiel?

– Jag är ju svag för Jonathan Carlsbogård.

Wislander tränade Carlsbogård i RIK i flera år. I dag spelar vänsternian, som fick sitt stora genombrott i VM i år, i mittenklubben Lemgo.

– Han är en potentiell Kielspelare och med det sättet att spela, både framåt och bakåt, och vara på så hade jag gärna sett honom i klubben. Annars tycker att jag det ser lite svagare ut överlag på det som kommer underifrån i svensk handboll. Det är Stenmalm då. Men som han spelar för tillfället ser jag inte honom som någon ”kielare”.

Den plats han är mest orolig för i landslaget är hans gamla linjeposition.

– Det finns ingen som har storleken och är bra både framåt och bakåt. Det är lite oroväckande att man inte hittar något där, säger Wislander.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.