Supertalangen blev narkoman

Slog Federer – började ta heroin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Youtube: Jutarnji Program TV HAPPY

SPORTBLADET

Han pekades ut som en framtida världsstjärna.

Sedan fastnade Nikola Gnjatovic i ett djupt missbruk.

– Heroinet förstörde mitt liv, säger den förre tennistalangen till Blic.

Nikola Gnjatovic är nog inget namn som klingar bekant för svenska tennisfanatiker. Serben nådde som bäst en 759:e plats på ATP:s världsrankning och lyckades bara spela in 4 000 dollar i prispengar.

Men han hade potential för bra mycket mer än så.

Till och med Novak Djokovics pappa Srdan vittnar om att Gnjatovic i sina ungdomsår var en av landets – kanske rentav världens – mest lovande spelare.

– Jag har i alla fall aldrig sett en större talang, säger Srdan.

Gnjatovic själv minns att han var på väg att besegra självaste Roger Federer under ett träningspass i samband med en EM-turnering i Klosters, Schweiz.

– Jag ledde med 3-1 i set när Roger avbröt matchen och lämnade hallen utan att säga adjö…, säger han.

”Katastrof”

Redan som 16-åring var Gnjatovic U18-mästare i såväl singel som dubbel. Men när han väl tog steget från junior till senior började hans liv förvandlas till en och skär mardröm.

– Jag tog heroin för första gången när jag var 21 år gammal. Då började mardrömmen. Snabbt hamnade jag i ekonomisk skuld och tvingades stjäla saker för att ha råd med droger. Mitt liv var en enda stor katastrof. Jag var inlagd på sjukhus ett tiotal gånger. Mitt drogberoende varande i 17 år, säger han enligt serbiska Blic.

Drogfri i tre år

I dag är Nikola Gnjatovic 40 år gammal, drogfri sedan tre år tillbaka och aktiv som ungdomstränare. Men han tvingas hela tiden leva med stämpeln som narkoman.

– Gamla kollegor berättar för barnens föräldrar att de tränas av en före detta narkoman. Men faktum är att jag hellre skulle skära armen av mig än att ge droger till ett barn, säger han.

Publicerad: