Pichler: ”Männen är dåliga”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Han ska förbättra svensk sport.

Och Wolfgang Pichler anser att det som är mest akut är männen.

– De är dåliga, vi måste hitta problemet, säger Pichler.

Wolfgang Pichler, Sveriges tidigare förbundskapten i skidskytte, jobbar numera med talangutvecklingsdelen för SOK, Sveriges olympiska kommitté. Den tyske veterantränaren har haft sitt nya yrke sedan i somras, och det är tydligt för honom var svensk vinteridrott ligger efter konkurrenterna.

– Om du tittar på männens resultat från alla vintersporter så är det dåligt, vi tittar på vad vi kan göra bättre. Men vi är på topp bland kvinnor, säger Wolfgang Pichler till Aftonbladet i samband med en presskonferens inför Lidingöloppet.

– Vi måste göra en del research, och sedan måste vi hjälpa männen mer, vi måste stötta.

Skidskytteherrarna som du haft har det gått bra för, ser du samma problem där?

– Isen är väldigt tunn, bakom a-laget finns ingenting.

”Det är inte lätt”

Pichler har identifierat några av problemen som behövs lösas för att herrarnas framgångar ska bli fler.

– I längdskidor har vi många utövare, när de går ut ur skid- eller skidskyttegymnasiet finns det inget bra system. De behöver en framtid och behöver kanske plugga, de behöver pengar och de behöver bra tränare. De behöver inte vara rika men de måste kunna träna som de bästa i världen. Om vi kan börja med detta med tio–femton atleter tror jag att det kan gå bra.

– Vi måste jobba hårt och det är inte lätt. Vi får se vad vi kan göra och sedan måste vi börja ordentligt i april nästa år för OS 2026.

SOK:s satsning, som Pichler är en väsentlig del av och som tidigare längdlandslagets chef Rikard Grip har ett övergripande ansvar för, har en målsättning på 20 medaljer vid olympiska vinterspelen 2026 och lika många vid sommarens olympiska spel två år senare.

Publicerad:

LÄS VIDARE