Hanna Öbergs revansch – brons i masstarten

”Det var glädjetårar från båda två”

Av: Anton Johansson, Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Hanna Öberg hade nästan gett upp efter ett tufft mästerskap.

Men i VM:s sista lopp kom den efterlängtade medaljen när hon tog brons i masstarten.

– Det fanns inget annat än att jag skulle ha den där jävla bronsmedaljen, säger Öberg i SVT.

Hanna Öberg har haft ett tungt VM med missade pallplatser och efter lördagens bortskjutna stafettmedalj var 24-åringen rejält besviken.

I VM:s avslutande lopp, masstarten, inledde hon också med en bom. Men det blev bättre och Öberg sköt fullt i resten av det liggande skyttet.

Spurtade till sig tredjeplatsen

Men på det andra stående skyttet, tävlingens sista, låste det sig för Öberg och svenskan sköt två bom. Samtidigt misslyckades dock flera konkurrenter på skjutvallen och medaljdrömmen levde – trots två straffrundor.

– Jag kollade läget och vilka jag hade med mig och hur det såg ut framåt och bakåt. Sen var det bara så att jag skulle ha den den där bronsmedaljen. Det fanns ingen som skulle kunna ta den ifrån mig, säger Öberg till Sportbladet.

Det utvecklades till en duell om trejdeplatsen mellan polskan Monika Hojnisz-Starega och Öberg. En duell som var i liv hela vägen in på upploppet. Då la Hanna Öberg i högsta växeln, spurtade förbi Hojnisz-Starega och åkte in som trea och avslutade mästerskapet med medalj.

”Hade nästan gett upp”

En efterlängtad medalj för Öberg som har slutat fyra tre gånger under VM.

– Man kan inte riktigt mäta brons med guld men för mig personligen betyder det mycket, säger hon.

Hon berättar att det har varit tufft med mycket stolpe ut under mästerskapet.

– Det känns mycket bättre i dag så klart. Jag är oerhört glad. Det har varit en bergochdalbana har jag har försökt hålla tålamodet uppe. Jag hade nästan gett upp inför i dag men jag är stolt över att kunna knyta ihop det.

Elvira Öberg gick i mål som 26:a och efteråt förenades systrarna i en kram. Det var deras första världsmästerskap tillsammans och båda såg mycket känslosamma ut i sändningen.

– Det var glädjetårar från båda två. Det var en häftig känsla, säger Elvira Öberg.

”Grät ordentligt bakom solglasögonen”

– Det betyder jättemycket för mig att ha Elvira här. Jag har haft väldigt fin stöttning från hela laget genom hela mästerskapet. Det betyder jättemycket för mig att få dela det med de, Elvira och Jesper (Nelin, pojkvän), säger Hanna Öberg

Systrarna var inte heller de enda som var känslosamma vid målgång.

– Det kom någon liten tår. Vår fysio Erik stod bakom solglasögonen och grät ordentligt. Men det får man göra på ett VM, säger landslagschefen Anders Byström.

Vann gjorde VM-drottningen Marte Olsbu Röiseland, som därmed tog medalj i allt hon ställde upp i. Hon vann drygt 20 sekunder före italienskan Dorothea Wierer och 26,7 sekunder före Hanna Öberg.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Elvira och Hanna Öberg förenas i en kram när lillasyster går i mål
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Känslosamt efter Hannas första medalj under VM
Publicerad:

LÄS VIDARE