Sävehof vann första finalen efter makalös rysare

PARTILLE. Tre röda kort, nyckelspelare som skadade sig, VM-spelare som försvann, stora svängningar, dubbla förlängningar och thriller in till slutsekunden.

Den första finalmatchen innehöll allt – precis allt.

Till slut kunde Sävehof vinna med 38–37.

En tajt final med liten fördel seriesegrarna Sävehof.

Det var så de flesta såg på herrarnas finalserie.

Det var också det vi fick i den första matchen i Partille.

Skövde tog kommandot i första halvlek trots en enda räddning på hela halvleken (på straff till på köpet).

Västgötarna löste Sävehofs 5–1-försvar genom att gång på gång sätta Dan Beck-Hansen helt fri på linjen (6 mål på 6 avslut före paus) eller skapa läge för vänsterhänte jätteskytten Jack Thurin (4 på 4) och samtidigt sätta stopp för Sävehofs fruktade kontringar.

Sävehof, som inte heller fick till många målvaktsräddningar, fick nästan bara utdelning på kanterna, men där var man desto säkrare, och i paus stod det ändå 14–14.

Nyckelspelare halkade och skadade sig

Med två utvisningar på Beck-Hansen före paus kände sig Skövde tvingade att vila honom i början på andra.

Kvar på Skövdes bänk, av allt att döma fotskadad efter att halkat i första halvlek när han skulle hämta en boll efter avblåsning, blev också vänsternian och nyckelspelaren Richard Hanisch.

Då fick Sävehof bättre grepp på Skövde bakåt, kunde få igång sitt kontringsspel och tog ledningen med 18–16 som blev 23–18 efter 44 minuter.

Skövde fick i det läget chansen att skapa kontakt igen när Sävehof åkte på två utvisningar inom loppet av en knapp minut. Men i stället drog Beck-Hansen på sig sin tredje utvisning och därmed ett rött kort.

Då såg det kört ut för Skövde.

Men man lyckades nolla Sävehof i tio minuter och gå i kapp till 23–23 när Fabian Norsten i mål äntligen började ta skott samtidigt som Sävehof tog en del märkliga avslut och bjöd på tekniska fel.

Sävehof, nu med Rune Schröder på läktaren med rött kort efter tre utvisningar, satte sig i förarsätet igen och hade 27–25 och sedan friläge från Jonathan Edvardsson på linjen till 28–26 med 17 sekunder kvar. Det räddade Norsten och Fredrik Mossestad kunde kvittera från kanten i slutsekunden.

27–27 och förlängning alltså.

Edvardsson försvann

Då valde båda tränarna att spela 7-mot-6, Sävehof med fyra niometerspelare (vilket man använde sig av redan i slutet av ordinarie tid) och Skövde med två mittsexor.

Sävehof fick bäst utdelning och ryckte direkt till 30–27. Men Skövde gav sig inte (fem mål av Victor Ljungquist, strålande efter paus, och Thurin) utan första 2 x 5 minuterna slutade 33–33 och gav oss en ny förlängning.

Då kom inte ligans bäste spelare, Sävehofs kapten och VM-silvermedaljör Jonathan Edvardsson, ut till spel.

– Han fick sin vanliga kramp, sa tränaren Michael Apelgren efter matchen.

Med Gzim Salihi (sjuk), Schröder (rött kort) och Edvardsson (”försvunnen”) fick plötsligt Pontus Brolin, 20, kliva fram.

I början av den allra sista förlängningsperioden (37–35) skadade sig Skövdes Jack Thurin i knäet i en närkamp med Sävehofs superlöfte Elias Ellefsen A Skipagötu som visades ut.

Vid ställningen 37–37 kunde Emil Berlin, som var så viktig för Sävehof i slutet, avgöra med sitt tredje raka mål: 38–37.