Här poserar Khamzat Chimaev med Ramzan Kadyrov

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov anklagas för att ligga bakom förföljelse av sina egna medborgare och mord på regimkritiker i asyl.

Nu poserar den svenska UFC-stjärnan Khamzat Chimaev med den kritiserade ledaren på sitt Instagramkonto efter att ha fått en hyllningsmiddag och en lyxbil av Kadyrov.

– Må allt du gjort bli en välsignelse i paradiset, skriver Khamzat Chimaev.

Khamzat Chimaevs UFC-match mot Leon Edwards har blivit uppskjuten två gånger efter att först britten och sedan Chimaev drabbats av covid-19. I stället har den svenske UFC-genombrottsmannen valt att åka på semester till födelselandet, den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Där har han hyllats som en hjälte av bland annat landets president Ramzan Kadyrov. I ett videoklipp kan man se hur Chimaev bjudits in på hedersplats vid en middag arrangerad av Kadyrov själv där svensken hyllades med en egenskriven sång och dansuppvisningar. Enligt Globo Esporte ska svensken också ha fått en lyx-Mercedes av den enväldige presidenten.

Efteråt lade Chimaev själv upp en bild på sig och Kadyrov med en kortare text till som Sportbladet fått översatt:

”Må den allsmäktige hylla dig, broder. Må allt du har gjort bli en välsignelse i paradiset”, skriver han.

”Situationen är katastrofal”

En kontroversiell hyllning av den tjetjenske presidenten som pekas ut som direkt ansvarig för allt från förföljelse av homosexuella till mord och tortyr av meningsmotståndare.

– Det är ett envåldsstyre, folk är livrädda. Då är en sådan här bild ett ställningstagande. Det blir sportwashing som riskerar att tvätta de här personernas rykte, säger Amnestys presstalesperson Ami Hedenborg.

Inna Bukshtynovich är handläggare på oberoende expertorganisationen Civil Right Defenders Eurasienavdelning. Hon målar en mörk bild av Kadyrovstyrda Tjetjenien.

– Situationen för mänskliga rättigheter i Tjetjenien är katastrofal. Människorättsaktivister i regionen rapporterar om godtyckliga gripanden, tortyr, falska kriminella anklagelser och kollektiva bestraffningar, säger hon och fortsätter:

– Det vi kan se är att situationen i området bara blir värre. Bara i år har lokala aktivister rapporterat om flera dussin kidnappningar. Utmaningen nu är att inga människorättsorganisationer finns kvar i delrepubliken och det är svårt att verifiera information.

Tros ligga bakom mordförsök i Gävle

Inna Bukshtynovich beskriver en regim där ingen går säker från förföljelse.

– Ramzan Kadyrov styr en totalitär regim som styr alla delar av folks liv, inklusive privatlivet. När vi pratar förföljelse av människor handlar det om alla kritiker till regimen. Det går så långt att inte visa uppskattning kan ses som motstånd. Som illojalitet.

Under 2020 har flera regimkritiker mördats eller varit utsatta för mordförsök i asyl i andra europeiska länder. En man mördades i Wien, en annan mördades i Lille.

Den 26 februari vaknade den tjetjenske bloggaren Tumso Abdurachmanov i sin lägenhet i Gävle av ett man slog en hammare i huvudet på honom. Abdurachmanov lyckades övermanna sin angripare och spåren leder mot Kadyrovs regim.

– De som attackerade har erkänt i förhör att ordern kom från Groznyj. Det är ett allvarligt fall, säger Inna Bukshtynovich.

Svårt att tacka nej

Sportbladet har under ett drygt dygn sökt Khamzat Chimaev för en kommentar om bilden han lade upp till sina 1,2 miljoner följare via hans svenske manager Majdi Shammas – men utan framgång.

Ramzat Kadyrov är känd för sitt intresse för kampsport och ligger själv bakom statssponsrade Akhmat Fight Club som lockat flera UFC-stjärnor på träningsläger. Däribland svenskar som Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Ilir Latifi. Kadyrov har också synts med flera av världens mest kända idrottare som Mike Tyson, Floyd Mayweather och Khabib Nurmagomedov. Inför VM i fotboll 2018 fick Mohamed Salah kritik när han hamnade på bild med den fruktade ledaren.

– Khamzat Chimaev är fri att stötta Kadyrov, det är hans val. Han är ingen politiker så. Men självklart kan det vara upprörande för de som blivit offer för Kadyrovs regim, speciellt med tanke på att Chimaev är en känd idrottare med många följare, säger Inna Bukshtynovich.

Är det möjligt att säga nej tack till Kadyrov om han bjuder dig på en hyllningsmiddag eller ber dig lägga ut en bild på ert möte?

– Det är en väldigt bra fråga. Om du inte visar ditt stöd kan du också ses som illojal, säger hon.

Publicerad: