Norsk dominans – Samuelsson femma

Av: Emelie Fredriksson, Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

HOCHFILZEN/STOCKHOLM. Sebastian Samuelsson sköt precis som förra helgen fullt i sprinten.

Men liksom då räckte det inte till pallen – han slutade femma.

En av de stora norska överraskningarna i år, Sturla Holm Laegreid, fick kliva högst upp på en helnorsk pall.

Den norska skrällduon Sturla Holm Laegreid och Johannes Dale, som knipit sina första världscupsegrar i år, fortsätter att imponera.

I fredagens sprint i Hochfilzen blev de båda 23-åriga skidskyttarna etta och två med fullt skytte.

Laegreid knep förstaplatsen knappt åtta sekunder före sin landsman vilket var hans andra seger i karriären. Där bakom fullbordade Johannes Thingnes Bø den norska trippeln knappt 20 sekunder bakom Laegreid trots två bom i stående.

”Helt galet”

– Helt galet. Säsongen är komplett redan, säger Laegreid till Sportbladet.

– Det var väldigt nervöst. Jag visste att svenskarna startar sent och att det inte kommer att avgöras förrän i slutet. När Samuelsson var 40 sekunder bakom efter sista skyttet kunde jag pusta ut.

Sebastian Samuelsson, med startnummer 94, gjorde ett fint lopp med fullt skytte. Men norrmännen var allt för snabba och Samuelsson blev femma, slagen av ytterligare en norrman.

– Jag är nöjd. Det kändes bättre i spåret i dag än förra veckan och jag sköt fullt. Allra helst vill man kliva upp på pallen men samtidigt gör jag ett väldigt bra lopp, säger Samuelsson.

Han är nöjd över att kunna rada upp topplaceringar.

– På något sätt lyckas jag ladda om från vecka till vecka. Jag har missat ceremonin två gånger och ena gången ramlade jag. Jag håller en betydligt högre nivå än tidigare.

”Kriga själv hela tiden”

Martin Ponsiluoma blev nästbästa svensk på nionde plats med en bom och hade startnummer 100. Det svenska laget valde sena startnummer för att de trodde att det skulle bli mer lättåkt i slutet – men Ponsiluoma slet hårt.

– Det var rätt jobbigt att gå ut långt bak. Det blir lite folk på banan att jaga och ta hjälp av. Det blev att kriga själv hela tiden. Men jag är väldigt nöjd ändå, säger han.

Jesper Nelin slutade 19:e efter två straffrundor och Peppe Femling blev 42:a med en bom.

Publicerad: