Stina Nilsson hyllas efter succédebuten

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Stina Nilsson stod för en succéartad premiär i världscupen och 27-åringen överöstes med beröm efter nio träffar i sprinten.

– Det är så respektlöst att gå in och leverera säsongens bästa resultat i sin debut, jag är väldigt imponerad, säger sportchefen Anna-Maria Uusitalo.

– Det var kaos här hemma. Helt jävligt och hemskt att sitta i soffan. Jag skrek så högt rakt ut att hundarna började skälla och jag kunde inte hålla tillbaka tårarna, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz från sin karantän.

22 mars 2020 chockade Stina Nilsson skidvärlden när hon meddelade att hon skulle avsluta sin framgångsrika längdkarriär och istället satsa på skidskytte.

19 mars 2021 sköt Stina Nilsson nio träff av tio möjliga i sin världscupspremiär och är med sin 26:e plats kvalificerad till jaktstarten. 

En förvandling som hyllas både av konkurrenter och landslagets ledare. 

– Jag är otroligt imponerad. Det är så respektlöst att gå in här och leverera säsongens bästa resultat, säger sportchef Anna-Maria Uusitalo.

Hur är det möjligt att bli så bra skidskytt på ett år?

– Jag undrar om någon lyckats med det tidigare. Jag tror inte det, det är helt fantastiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Uusitalo.

Nära samarbete

När Stina Nilsson blev en del av skidskyttelandslaget värvades i samma veva skidskyttetränare Jean-Marc Chabloz in till laget. Duon har tidigare berättat om deras tajta samarbete och Stina Nilsson tog upp tränaren under intervjun efter succédebuten.

– Jag vet inte om jag ska ringa mina föräldrar eller Jean-Marc först…
Stora delar av den svenska ledarstaben sitter just nu i karantän efter att tränaren Mattias Nilsson testat positivt under förra helgens tävlingar i Nove Mesto. En av dem just Chabloz och det var en upprymd skyttetränare som svarade i telefonen efter loppet.

– Det var kaos här hemma. Helt jävligt och hemskt att sitta i soffan. Jag skrek så högt rakt ut att hundarna började skälla och jag kunde inte hålla tillbaka tårarna, säger Chabloz och fortsätter:

– Jag berättade det för Stina också efter loppet att det kom tårar efter andra skyttet. Jag hade så gärna velat heja på henne på plats. Jag behöver inte vara på vallen men jag hade så gärna velat se henne åka och göra debut.

Jean-Marc Chabloz hemma i tv-soffan.
Foto: PRIVAT
Jean-Marc Chabloz hemma i tv-soffan.

– Jag har sagt från början att hon har talang i skytte. Jag får gåshud bara av att säga att hon gjort debut i världscupen för det känns väldigt stort och nu kan vi fokusera framåt.

Toppåkarna imponerade

Även konkurrenterna var imponerade av Stina Nilsson. Vinnaren av totalcupen, sprintcupen och även dagens sprintlopp, norskan Tiril Eckhoff, tror att Stina Nilsson kan bli farlig till nästa säsong.

– Jag är väldigt imponerad. Att hon klarar att göra sitt bästa lopp för säsongen på världscupen det visar att hon har mycket bra inom sig. Jag är imponerad över att hon sköt nio träff idag. Det visar att hon har mycket bra inom sig som skidskytt och kan bli väldigt bra framöver, säger Eckhoff.

Den Italienska skidskyttestjärnan Dorothea Wierer håller med:

– Det är coolt att hon äntligen är i världscupen, det kommer bli speciellt för henne den här helgen. Jag tror att hon kommer bli riktigt bra till nästa säsong. Det tar lite tid att komma in i tävlandet som skidskytt det är lite skillnad mot längdskidor. Men jag tycker att hon är väldigt stark och jag tror att hon kommer klara det här bra, säger Wierer. 

Publicerad:

LÄS VIDARE