Frankrike vann målsnåla gruppfinalen

Uppdaterad 2018-01-22 | Publicerad 2018-01-20

ZAGREB/STOCKHOLM. Frankrikes målvakt Vincent Gerard tog elva av Sveriges tolv första skott.

Den mardrömstarten och ett tveksamt franskt mål bäddade för svensk förlust i gruppfinalen.

– Jag älskar inte att vinna, jag hatar att förlora, säger Jim Gottfridsson som sågade svenska anfallsspelet.

Efter en bejublad seger mot Kroatien gick Sverige vidare till mellanrundan med full pott.

Väl där ställdes man mot andra gruppsegraren, regerande världsmästaren, Frankrike.

Och framför allt målvakten Vincent Gerard.

För efter att Albin Lagergren satt Sveriges första mål tämligen omgående så spikade Gerard igen – totalt.

”Ett mirakel”

Sveriges nästa mål dröjde till knappa 13 minuter och då hade Gerard räddat elva av tolv möjliga skott och hade därmed en närmast ofattbar räddningsprocent på över 90.

– Det är en fantastisk start han får, säger Claes Hellgren i TV3.

Sverige, och framför allt Simon Jeppsson, hittade lite luckor efterhand och Mikael Appelgren gjorde en stark första halvlek i målet även han. Det gjorde att Sverige ”kom undan” med 8–10 i paus.

– Det är ett mirakel att Sverige är med när målvakten tagit tretton skott, säger Claes Hellgren.

”Det är fyra steg”

Målvaktsmatchen fortsatte med oförminskad styrka i andra halvlek där Sverige lyckades äta sig ikapp till 12–12 med tjugo minuter kvar att spela.

Sverige lyckades dock aldrig passera och i stället kom det franska rycket vid ställning 14–15 efter ett omdiskuterat domslut. Albin Lagergren missade läget att kvittera till 15–15 och i anfallet efter gjorde Nicolas Claire 16–14 efter ett avslut som svenska förbundskaptenen Kristján Andrésson ville ha bortdömt för steg.

– Det är fyra steg, han står ner när han skjuter, det är det Sverige reagerar på, säger Claes Hellgren i TV3.

”Är fan också”

Efter målet kom ytterligare fyra raka franska mål och därmed var matchen körd för svensk del. Till slut stannade resultattavlan på 17–23 efter att Vincent Gerard räddat mer än hälften av de svenska skotten.

Jim Gottfridsson var rejält besviken på det svenska anfallsspelet.

– Vi visar en fantastisk okoncentration i avsluten. Det är horribelt. Sen går vi ner för mycket i deras tempo, det är fan också, säger han till TV3.

Innan Sportbladet fick prata med honom drog Gottfridsson sin hand i en dörr i frustration.

– Klart man är frustrerad. Jag älskar inte att vinna, jag hatar att förlora, säger han.

Frankrike tog i och med segern ett stort steg mot semifinalen, Sverige lär behöva vinster mot både Vitryssland och Norge för att nå dit. Dessutom får man hoppas på hjälp av Norge i kvällens möte med Kroatien.

– Nu hejar vi på Norge. Sen ska vi ta Vitryssland och så gäller det mot Norge sen, säger Jesper Nielsen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se