Sverige sa ja – under press och protest

Låter danske stjärnan spela med omtalade skyddet

Uppdaterad 2017-01-15 | Publicerad 2017-01-14

Sverige säger ja till spel för danske stjärnan René Toft Hansen.

Men man gör det under protest och pressade av att de andra nationerna sagt ja.

– Vi kommer att driva principfrågan vidare på ett politiskt plan, säger truppens överledare Jan ”Proppen” Karlsson.

Danmarks storstjärna René Toft Hansen skrevs inte in i VM-truppen och spelade inte premiären mot Argentina i går sedan det internationella handbollsförbundet (IHF) inte godkänt Toft Hansens armbågsskydd då de ansåg att metallskenorna i skyddet var farliga.

Men i går kväll backade IHF plötsligt ett halvt steg och meddelade att man ger Toft Hansen, som är en av Danmarks absolut viktigaste spelare, dispens i VM – om motståndarens läkare godkänner skyddet.

Det fick svenska ledare att rasa.

– Det är fegt att lasta över ansvaret på oss, sa presschefen Daniel Vandor.

– Det kan inte vara en motståndares uppgift att värdera om en spelare ska spela eller inte. Det måste IHF göra, det är ju deras turnering, sa Martin Boquist, assisterande förbundskapten.

De andra sa ja

Senast klockan 10 på matchdagen ska motståndaren säga ja eller nej till skyddet. Sverige möter Danmark på måndag men har först Argentina på söndag.

Redan på lördagsmorgonen stod det klart att Egypten (som danskarna ställs mot i kväll), Qatar och Bahrain har sagt ja.

På lördagseftermiddagen meddelade Sverige att man också säger ja.

– Det var först i förmiddags vår läkare fick titta närmare på skyddet. Danskarna har gjort ett bra jobb med att klä in det här skyddet. De gjort vad de kan för att undvika skador, säger Jan ”Proppen” Karlsson, svenska truppens överledare.

Kände ni er pressade av att de andra nationerna hade sagt ja?

– Det påverkade givetvis. Skulle vi säga nej måste vi ha ett väldigt bra underlag för det beslutet, säger Karlsson.

Tar principfrågan vidare på högsta nivå

Hade Sverige vägrat att ta ett beslut, som man var inne på, hade det i praktiken inneburit ett nej då Danmark måste ha ett skriftligt godkännande av Sverige.

– Ja, så hade det kanske blivit.

Men Sverige tycker egentligen inte att man skulle behöva ta ett sådant här beslut utan att det måste tas av IHF. Denna principfråga har varit viktig. Därför har landslagsledningen bollat den med landslagskommittén och förbundet.

– Landslagskommittén gav oss mandatet att ta beslutet.

Nu kommer Sverige att föra principfrågan vidare på förbundsnivå.

– Ja, för den hör beslutsgången kan man inte ha. Det måste finnas en medicinsk kommitté som tar beslutet framöver, vilket det borde ha funnits i det här fallet också. För det här kommer att hända igen och då kan det inte vara upp till motståndarlaget att avgöra en sån sak, säger Karlsson.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln