Världsettan bröt förbannelsen – vann Franska öppna

Publicerad 2018-06-09

Simona Halep var fram till i dag världsettan som aldrig vunnit en grand slam.

Nu är förbannelsen bruten.

I finalen av Franska öppna besegrades amerikanskan Sloane Stephens efter en makalös uppryckning av rumänskan.

Simona Halep, 26 vet hur det känns att falla på målsnöret.

De senaste åren har rumänskan förlorat två finaler i Franska öppna och en i Australian Open.

Makalös uppryckning

Men i dag bröt världsettan förbannelsen när hon vann en av tennisvärldens fyra mest prestigefyllda titlar, Franska öppna.

26-åringen vann finalen mot amerikanskan Sloane Stephens med 3–6, 6–4, 6–1, och var förstås slående lycklig efteråt.

Men det såg länge väldigt mörkt ut.

25-årige Stephens från Florida var dominant i första och hade även 2–0 i andra setet innan Halep vaknade. Sedan gick det fort.

22 miljoner kronor

Tredje setet var över på bara 32 minuter.

– Jag kan inte tro det. Jag har drömt om det här sedan jag började spela tennis, sade hon i segerintervjun på innerplan.

– Jag gjorde allt jag kunde för att inte upprepa de tre tidigare finalerna. Tack Paris, min speciella stad.

Vann på dagen för 40 år sedan

Sedan gick Halep upp på läktaren för att krama om sin familj, mamma Tania och pappa Stere, samt sina vänner.

På plats fanns också 63-åriga Virginia Ruzici, mästare i Paris 1978, och senaste rumänska grand slam-singel segrare före Halep.

Ruzici vann exakt på dagen för 40 år sedan Franska öppna. Sedan tio år tillbaka är hon Haleps manager.

– Det vore fantastiskt för oss i Rumänien, men mest vill jag ha en seger för Simona, sa Virgina Ruzici inför matchen.

En annan gammal bekant som fanns på plats för att stötta Simona Halep var landsmaninnan och den tidigare femfaldiga OS-guldmedaljören i gymnastik, Nadia Comăneci.

Titeln ger Simona Halep 2000 rankingpoäng och motsvarande drygt 22 miljoner kronor. Sloane Stephens går från tia till femma på världsrankningen.