Viktor Thorn lägger av – 24 år gammal

Publicerad:
Uppdaterad:
Viktor Thorn.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Viktor Thorn.

SPORTBLADET

Viktor Thorn, 24, lägger av.

24-åringen har slitit med en krånglande rygg i snart fem år och anser nu att det får vara nog.

”Ett tufft beslut då skidorna har varit en stor del av mitt liv”, skriver han på Instagram.

2019 opererades Viktor Thorn för diskbråck och ersatte då den ena disken i ryggen med en protes.

Sedan dess har han mest behövt ägna sig åt rehabilitering och aldrig riktigt fått chansen att prestera som han velat.

Den här säsongen blev helt spolierad och innebar också att han missade VM, då ryggbesvär gäckade honom under stora delar av vintern.

SM blir sista tävlingarna

Nu har 24-åringen bestämt sig för att det får vara nog.

Han lägger helt enkelt av.

”Alla resor har sitt slut och så även denna. Det har blivit dags för mig att lägga skidorna på hyllan. Jag har slitit med en krånglande rygg i snart 5 år och har kommit till det skedet att jag känner att det inte längre är värt att lägga ner all den tid det krävs för att kunna vara med i absoluta elitnivå när dom sista procenten för att kunna prestera på den nivå jag vill hindras av min rygg. Motivation till att träna så hårt som de krävs och drivkraften till att utvecklas har sakta försvunnit när ryggen har motarbetat mig och jag känner mig redo att ta mig an nya utmaningar i livet. Ett tufft beslut då skidorna har varit en stor del av mitt liv under så lång tid så känns detta beslut ändå rätt. Skidorna har och kommer alltid vara en stor del av mitt liv och jag är tacksam för allt som denna idrott har gett mig och jag kommer kommer alltid vara en skidåkare men bara inte på elitnivå längre”, skriver han på Instagram.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Jens Burman

Landslagschef Anders Byström i ett sms till Sportbladet:

”Han ringde mig tidigare i dag och berättade. Är förstås jättetråkigt att förlora en ung åkare som kämpat hårt med sina skadeproblem de sista åren. Men Viktor har övervägt detta noga så vi får hoppas att han får ordning på sina skador och att han får nya roliga utmaningar i sitt liv”, skriver han.

Burman: ”En chock”

För vännen och landslagsåkaren Jens Burman, 26, kom Thorns besked oväntat.

– Jag har märkt att han varit lite less, men det kom ändå som en chock att han skulle avsluta karriären. Men sådär är det, när det krånglar och jävlas är det inte roligt, man tappar hoppet till slut. Man måste ha ett driv om man ska hålla på med skidåkning, man måste brinna för det – och gör man inte det blir det svårt, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Det är givetvis väldigt tråkigt, det är trist att en sådan duktig skidåkare ska sluta så tidigt.

Landslagstränare Anders Högberg:

– Extremt tråkigt när en talangfull skidåkare som Viktor väljer att avsluta karriären. Men jag stöttar beslutet fullt ut, när kroppen säger ifrån under en längre tid är det väldigt tufft att satsa på den yttersta nivån. Det är väldigt synd att det blivit så här, säger han.

Tävlingarna under SM i Kalix till helgen blir Thorns sista tävlingar som elitskidåkare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN