Taktiska rävspelet i SM-finalserien

Sävehof och Skövde avlyssnar varandra

Publicerad 2021-05-15

Michael Apelgren.

PARTILLE. Avlyssnade timeouter, kodord och döljande handdukar.

Det pågår ett taktiskt och teknologiskt rävspel i SM-finalen i handboll.

– Det kan vara värdefull information man får, säger Skövdes Henrik Signell.

– Jag pratar i kodord, säger Sävehofs Michael Apelgren.

Det är upplagt för en rysare i SM-finalen i handboll mellan IK Sävehof och IFK Skövde.

Första finalen i Partille gick till dubbla förlängningar innan Sävehof kunde avgöra. På lördagen väntar match två i Skövde.

I spetsen för varsitt lag står Michael Apelgren och Henrik Signell. De gamla mittniorna ingick i samma Sävehof-guldlag 2011 (Signell var assisterande och Apelgren spelmotor) och umgås fortfarande familjevis.

Men i finalen är alla knep tillåtna – också vänner emellan.

Gömmer telefonen

Båda staberna lyssnar till exempel av varandras timeouter. Signells assistent Mats Ljungquist har tv-sändningen i gång i sin telefon hela matchen och en snäcka i örat.

– Deras assisterande sitter med ipaden på bänken och lyssnar. Jag tycker det är bättre att gömma den lite, ler han och pekar på telefonen i fickan efter den förra finalen.

Tränarna har mikrofoner på sig och allt de säger under timeouterna går ut i tv.

Enligt Ljungquist har man inte lyssnat på samma sätt tidigare under säsongen även om sportchefen Ulf Nyström ”suttit med det lite tidigare” på läktaren.

Signell.

– Det är tillåtet att använda den här teknologin och det kan vara ganska värdefull information man får. Vi vet att Sävehof jobbar likadant. Det är en viss fördröjning, upp till en minut, så man kan hinna med första anfallet innan de hör. Men i alla fall jag pratar ofta i längre perspektiv och det vill man inte gärna avslöja, säger Signell.

En klassiker i genren är när Alingsås lyssnade av Lugis timeout i SM-finalen 2014.

”Jagar marginalerna”

Men det handlar inte bara om att lyssna i realtid. Under en sådan här matchserie kan man förstås snappa upp saker från timeouterna när man ser om matchen och sedan använda till matchen därpå.

Det är tydligt hur tränarna medvetet inte säger allt de vill i timeouterna utan ofta väljer att avsluta en taktisk instruktion med att säga ”så väljer du antingen den eller den” och ritar på en taktiktavla i stället.

– Jag har gått över till att tala i koder på några grejer, säger Sävehofs Michael Apelgren.

Vid ett tillfälle i den första finalmatchen såg man tydligt hur Apelgren stod vid bänken och lyssnade på Signells order ut till sitt lag under pågående spel och därefter ropade ut ett motdrag själv.

– Vi lyckades stoppa det också. Det är en del av spelet. I de här matcherna är det de små marginalerna som avgör. Man jagar de här marginalerna, säger Apelgren.

Höll upp handduk i vägen

Vid timeouterna finns också en tv-kamera med kring ringen av spelarna. I slutet av matchen i tisdags såg man Sävehofspelaren Gustaf Wedberg stå och hålla upp en handduk för att hindra kameran från att filma tränarens taktiktavla.

– Men det var ingen planerat. Jag gick på magkänsla och kände att det här var ett viktigt anfall, ler Wedberg.

Kan det vara svårt när man inte kan säga allt man vill säga, Henrik Signell?

– Det kan det vara. Man har bara en minut på sig att få ut några viktiga budskap. Det tar ju dessutom längre tid så här, säger Skövde-tränaren.

Men ingen av tränarna vill gå så långt och kräva att de ”myggas av” eller att tv stängs ute från timeouterna. De förstår värdet för handbollssporten av att tv får komma nära.

– Det är klart att tv-tittarna är nyfikna på vad man säger men vi vill inte bjuda på det när det andra laget lyssnar, säger Signell.