Friidrott

Bianca Salming blev bättre när hon slutade väga sig

Av: 

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

Bianca Salming slutade att väga sig och slog personligt rekord.

Den 22-åriga sjukamparen tycker att det är för stort fokus på vikten.

– Jag la på mig kanske tre kilo och fyra veckor senare hoppade jag högre i höjdhopp än jag någonsin hade gjort, säger hon i Afterworkpodden.

Bianca Salming har under sin friidrottskarriär upplevt problem med att anpassa sin vikt efter att prestera så bra som möjligt.

I podcasten berättar hon att det har varit svårt att hitta sin egen balans och lära känna sin egen kropp.

– Om jag ska vara ärlig så har varit en väldigt stor berg- och dalbana för mig. De försöker att lära ut en sak, ät det här, bla bla bla. Ändå ser man att alla försöker sträva efter att vara lätta och se ut som man tror att en friidrottare ska se ut. Jag skulle säga att det är väldigt mycket hets. Man springer runt utan några kläder och undrar varför ser jag inte ut som andra, säger Bianca Salming.

För fort och för mycket

Inför JEM i italienska Grosseto 2017 gick hon ner alldeles för mycket i vikt för att lyckas nå tillräckliga resultat.

– Jag har haft en resa som är väldigt mycket upp och ner i vikt, för att prestera så bra som möjligt. Det var ett år jag gick ner alldeles för fort och för mycket. Jag presterade inte alls som jag ville på JEM, vissa grenar kanske gick bra men jag var inte alls på den nivån jag önskade, säger Bianca Salming.

Det var efter det son hon insåg sitt stora misstag att hon i för många år stått på vågen och kollat för mycket på vikten.

”Skadad i hjärnan”

Hon bestämde sig för att i en period inte väga sig någonting, det ramlade ner en pollett att vikten inte hade så stor betydelse utan att det mer handlade om känslan i kroppen.

– Jag kom hem, släppte allt och bara slappande av. Jag la på mig kanske tre kilo och fyra veckor senare hoppade jag högre i höjdhopp än jag någonsin hade gjort. Man är så skadad i hjärnan att man tänker att vikten har så mycket med det att göra. När jag ställde mig på vågen och det inte stod rätt sak så presterade jag dåligt. Min bästa sak för mig själv var att sluta väga mig helt och i stället lyssna på min kropp och känna efter hur det känns, säger Bianca Salming.

Hennes råd är att man inte ska fastna i den stereotyp man tror att man ska vara.

Att man ska lyssna på sin egen kropp, känna efter själv, tänka logiskt och sluta väga sig.

Det var hennes egna nyckel, för henne själv och hennes hjärna.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Här filar superparet på OS-guldspurten: ”Så fort har jag aldrig åkt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Bianca Salming