Idrottsparet tjänar flera hundra miljoner på digital medicinsk tjänst

Uppdaterad 2022-03-09 | Publicerad 2022-03-08

Idén till den digitala medicinska tjänsten föddes av deras personliga erfarenheter från svensk elitidrott.

Nu blir paret Matilda, som är idrottsläkare, och futsalspelaren Frida Lundblad mångmiljonärer på sin satsning.

– Vi båda var frustrerade för att det inte gick snabbare inom vården och skapade i grunden tjänster vi själva ville använda, säger Matilda Lundblad.

De är båda verksamma inom idrotten. Matilda Lundblad har i många år varit matchläkare för IF Elfsborg, hon är medlem av Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och Dispenskommittén som beslutar om ansökningar om medicinsk dispens på uppdrag av Antidoping Sverige.

Hustrun Frida Lundblad är före detta fotbollspelare på elitnivå och verksam som elit- och landslagsspelare i Futsal, i vilket hon är regerande svensk mästare.

Tillsammans startade de för ett antal år sedan en digitala medicinskt tjänst för att hjälpa personer med urinvägsinfektioner. Idén kom efter personliga erfarenheter i samband med idrott.

”Tjejerna har inte de resurserna”

Frida Lundblad hade själv vid flera tillfällen spelat och tränat med urinvägsinfektioner och ibland använde hon nödlögner för att inte genera de manliga ledarna.

– Man har ofta haft manliga ledare och tränare. De klarade ofta inte av att tala om sådant här. Mens och urinvägsinfektion. Om det hade varit herrlag så hade man haft tillgång till medicinska team dagligen. Tjejerna har inte de resurserna, de har inte det så enkelt utan då är det ofta läkare på matchdagen, har Frida Lundblad tidigare sagt till Sportbladet.

– Hon spelade matcher och tränade med problem och där föddes hennes frustration, säger Matilda Lundblad nu.

Under sin inledande tid som matchläkare för Elfsborg och i Kopparbergs Göteborg noterade Matilda Lundblad att damspelare inte hade samma förutsättningar som herrarna.

Hon insåg att det blev en maktbalans när damspelare var tvungna att ringa till en vårdcentral, boka en tid via en sköterska och försöka få en läkartid. Hon identifierar den känslan hos ”vanliga” patienter.

– Som patient tror jag att man många gånger kan känna sig ganska utelämnad, säger Matilda Lundblad som menar att närheten och snabbheten innebär en hjälp med patienten i fokus.

På större plattform

På så sätt kan fler i samhället får liknande snabbhet till läkarhjälp som en elitidrottare har. Tjänsten blev uppskattad och har utvecklats. Till en början med en tjänst inriktad på mensproblem och senare andra ämnen.

Och nu hamnar bolaget på en ännu större plattform. Uppköpta av en stor vårdaktör på nätet ser Matilda Lundblad enorm potential för fortsatt utveckling både i Sverige och utomlands.

– Vi vet att tjänsterna är väldigt uppskattade bland idrottare också, säger Matilda.

Enligt vad Sportbladet erfar är affären stor och paret får flera hundra miljoner kronor för bolaget bakom tjänsterna. Bland grundarna finns också Viktor Sellman.

– Jag har inga kommentarer till summorna, men vi är nöjda och det blir en bra win-win-situation, säger Matilda Lundblad.

Matilda och Frida Lundblad kommer att fortsätta arbeta med sina uppdrag inom de digitala tjänsterna, fast från en ny plattform.

Följ ämnen i artikeln