”Fick trösta honom när det gjorde ont”

Uppdaterad 2016-06-13 | Publicerad 2016-06-12

Blir Karlsson näste Stanley Cup-mästare från Lycksele?

David Rundblad och Melker Karlsson.

Melker Karlsson är bara två matcher från att vinna Stanley Cup.

För Sportbladet berättar San Jose-stjärnans ungdomstränare Roger Renman om hur allting började i en ishall i Västerbottens inland.

– Ibland tog han väl kanske inte den enklaste vägen in på mål, men han var orädd, säger Renman.

Allting tog sin början i Lycksele, ett samhälle med cirka 12 000 invånare djupt inne i de västerbottniska skogarna. Det var där Melker Karlsson, född 1990, tog sina första skridskoskär, sex år gammal.

I Lycksele SK:s hockeyskola var det på den tiden Roger Renman, 66, som var ansvarig tränare. Han tränade Melker Karlsson från det att han var sex till elva år gammal och för Sportbladet berättar han om en energisk pojke som redan från början visade framfötterna på isen och aldrig gav upp.

– Han var redan då en ganska duktig skridskoåkare och väldigt arbetsvillig. Ibland tog han väl kanske inte den enklaste vägen in mot mål, men han var orädd. Han var ju ganska liten då och ibland fick man ju kliva in och trösta när det gjorde ont, säger Renman.

Har blivit en förebild

Förutom hockeytränare var Roger Renman också lärare. På Norrängsskolan i Lycksele undervisade han Melker Karlsson, nu 25 år gammal, under mellanstadietiden och beskriver honom som en ambitiös elev och en bra kompis.

Utanför skolbänken var det fortfarande mycket hockey som gällde och Renman kommer ihåg att han ofta såg Karlsson utomhus, oftast med en boll eller puck nära till hands.

– Under rasterna var han alltid ute och spelade med en fotboll för det var inte tillåtet med puck på skolgården. Det var mycket hockey på gatan och han var alltid ute och tränade själv eller med andra, säger Renman.

Som 15-åring lämnade Melker Karlsson Lycksele för att gå på Hockeygymnasium i Skellefteå. Väl där jobbade han sig upp genom juniorleden och vidare upp i SHL-laget. i Skellefteå slutade sejouren med två SM-guld och efter totalt åtta år i klubben lämnade han Sverige för spel i San Jose Sharks.

Renman har inte jobbat som hockeytränare sedan dagarna Melker Karlsson åkte runt i Lycksele Ishall men berättar att han fortfarande ser många klipp från Karlssons matcher.

Att två unga killar från Västerbottens inland tagit sig hela vägen till NHL menar han är inspirerande.

– Det är stimulerande för andra killar härifrån som börjar träna nu för att bli hockeyspelare, att man har några att se upp till som har lyckats väldig bra. konstaterar han.

”Många följer matcherna”

I Lycksele SK:s hockeyskola fanns förutom Karlsson även David Rundblad. Förra året blev han den första från Lycksele att få lyfta bucklan med Chicago Blackhawks och som traditionen lyder var pokalen på plats i Lycksele.

Melker Karlsson fanns med och firade sin barndomsvän, men om några veckor kan det i stället bli han som får anlända i sin hemort med pompa och ståt. San José är inför nattens match två vinster ifrån att få lyfta Stanley Cup-bucklan, och i Lycksele är numera hockey det stora samtalsämnet bland invånarna.

– Det vore häftigt om han fick vinna. Man märker på folk att det är mycket hockeysnack, det är många som följer matcherna. Det är framför allt en stor glädje att en liten klubb som Lycksele SK kan producera sådana här killar, säger Renman.
Kan du känna igen hans sätt att spela i dag?

– Ja, det tycker jag, Han är lite oberäknelig och dyker upp som gubben i lådan. Det är fantastiskt roligt att det har gått så bra som det har gått. Man gläds verkligen åt honom.

Hur mycket tror du att du har bidragit med i hans karriär?

– Min insats för Melker var väl bra men det finns många andra som har gjort mycket. I en klubb som Lycksele SK måste många dra åt samma håll för att det ska fungera, avslutar Renman.

  Se fler highlights här - Sportbladet i samarbete med Viasat

  Se alla highlights på viasatsport.se