”Ett skämt! Förstår inte hur de tänker”

Ryska ilskan: ”Vill inte ha hit oss”

Publicerad:
Uppdaterad:
Sergej Ustiugov och Markus Cramer under Tour de ski tidigare i år.
Foto: PONTUS ORRE
Sergej Ustiugov och Markus Cramer under Tour de ski tidigare i år.

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Ryska åkare som friats av CAS får ändå inte tävla i OS.

Dessutom ser stjärnan Sergej Ustiugov ut att stoppas.

– Det är ett skämt! Jag förstår inte hur IOK tänker, säger Rysslands tränare Markus Cramer.

Det börjar närma sig tävling här i Pyeongchang.

I helgen startar de olympiska spelen och just nu åker hundratals längdskidåkare runt och testar spåren på Alpensia skidcenter.

Charlotte Kalla är här, Martin Johnsrud Sundby är här, Islands landslag, Lettlands, Storbritanniens ... och det landslag som åker runt med ”OAR” på sina uniformer.

Alltså ryssarna.

Ryssland som nation har portats från OS men ett antal åkare har fått tillstånd att tävla under neutral flagg och kallas nu ”Olympic Athlete from Russia”.

I torsdags kom dessutom ett besked som fick förbundskapten Markus Cramer att känna hopp. Då meddelade CAS (idrottens skiljedomstol) att 28 av de ryska åkare som IOK (Internationella olympiska kommittén) stängt av för dopning inte kan anses ha gjort sig skyldiga till något brott.

– Det här är en glädjens dag. Nästa steg är att de ska få starta i OS, sa Rysslands förbundskapten Markus Cramer.

”Blir allt mer uppenbart”

Ryssland ansökte om att få skicka 13 av dem till OS.

Men IOK säger nej.

”Förfrågan om fler idrottare och ledare från ’Olympic Athlete from Russia’ till Pyeongchang 2018 avslås”, skriver man i ett pressmeddelande i dag.

– Min känsla är att IOK gör allt för att motarbeta Ryssland. De vill helt enkelt inte ha hit de bästa ryska åkarna, för de vill inte att de ska komma hit och ta medaljer, säger Markus Cramer när Sportbladet träffar honom ute i spåren.

Du tror att det är ett politiskt spel?

– Jag trodde inte det i början av den här härvan. Men det blir allt mer uppenbart att det är så, säger Cramer.

”Hemma och väntar”

Anmärkningsvärt är också att 25-årige storstjärnan Sergej Ustiugov ser ut att stoppas från OS – trots att hans namn aldrig förekommit i utredningarna om dopning.

– Han finns varken i McLaren-rapporten eller i ”Sochi Duchess List”. Han lämnade fyra dopningsprov i Sotji-OS och alla var rena, inga anmärkningar över huvud taget. Så varför får han inte komma hit? Det är ett skämt! Jag förstår inte hur IOK tänker, säger Cramer.

När IOK häromveckan tog fram en lista över vilka ryska idrottare som skulle tillåtas ansöka om att få tävla under neutral flagg valde man att utelämna Ustiugov.

– Som sagt, jag förstår inte hur de tänker, säger Cramer.

Men de har inte gett upp.

De hoppas att IOK ska ändra sig – men tiden börjar bli knapp…

– Han är redo att sätta sig på ett flyg hit om han får grönt ljus. Han har varit på träningsläger i Italien, nu är han hemma i Ryssland och nu väntar vi bara på ett besked, säger Cramer.

”Jag grät floder”

Ute i spåren springer vi även på Jevgenij Uftikov. Han jobbar som vallare för det ryska landslaget och är nära vän med Sergej Ustiugov.

– Jag grät floder när jag fick de här skitnyheterna om att han inte skulle få åka. Det är en sjuk situation. Han sitter hemma och väntar på besked. Förmodligen får han inte komma – fast vi vet att han är ren. Det är galet, säger Jevgenij Uftikov.

Han pekar på sina skidor.

– Kolla här! Det här är Sergejs skidor. Jag testkör dem åt honom ifall han får komma hit. Det enda vi kan göra är att hoppas.

När Jevgenij Uftikov pekar på Sergej Ustiugovs namnskylt måste han täcka för den ryska flaggan.

– Den får inte synas på bild i OS-sammanhang…

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Jevgenij Uftikov, vallare.

Nej, det är ett minst sagt speciellt OS för de ryska deltagarna. De får inte visa upp sin flagga – och de får inte höra sin nationalsång vid eventuella medaljer.

– Jag har varit förbundskapten i tre OS men det här känns som något helt annat. För mig känns det inte ens som ett OS, och jag har full förståelse om våra idrottare har svårt att motivera sig när de inte ens känner sig välkoma. Men vi får lov att göra det bästa av situationen. Vi har många unga åkare här och vi ska se till att de får bästa möjliga förutsättningar för att lyckas, säger förbundskapten Markus Cramer.

Publicerad:

LÄS VIDARE