”Tar ut de som är bäst för laget”

Solberg om framtiden för spelarna som nobbade VM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Fem etablerade landslagsstjärnor tackade nej till VM.

Då gick Sverige till en sensationell final och nu väntar OS-kval.

Hur tänker Glenn Solberg då?

– Vi kommer att ta ut de spelare vi menar är bäst för laget, säger förbundskaptenen som inte stänger dörren för de som gav honom nobben.

Sverige kom till VM med ett till stora delar nytt lag sedan återbuden från de etablerade spelarna haglat in till nye förbundskaptenen Glenn Solberg.

Mikael Appelgren och Simon Jeppsson kunde inte vara med på grund av skador.

Andreas ”Stycket” Nilsson ville ha två dagar extra ledigt i början av uppladdningen, fick inte det och var därför inte med i VM. Landslagsledningen ser det som att linjestjärnan därmed tackade nej till VM, vilket Nilsson dock inte håller med om.

Lukas Nilsson, Niclas Ekberg och Linus Arnesson nobbade också VM med hänvisning till corona och pandemiläget i världen. Jesper Nielsen, som just var tillbaka efter skada, tackade nej för att han var orolig att komma tillbaka till klubben med skada för tredje mästerskapet i rad, i synnerhet då han i nuläget är klubblös efter säsongen.

Stänger inte dörren

Då tog sig Sverige till en sensationell final där spelarna på plats är eniga om att den enskilt största anledningen till succén är den lagkänsla, moral och gruppdynamik som man byggde upp på rekordtid.

Nästa uppdrag för landslaget och Solberg är det mycket viktiga OS-kvalet i mitten av mars i Berlin där man möter Tyskland, Slovenien och Algeriet på tre dagar. De två bästa lagen i gruppen går till OS i sommar.

Nu är frågan hur Solberg resonerar med spelarna som inte ville vara med i VM.

– Jag tänker att ju fler bra spelare jag har att ta av, desto bättre är det för mig. Samtidigt blir det förstås svårare också, säger förbundskaptenen till Sportbladet.

Ni har alltså inte satt någon princip om att om man tackade nej till VM så är man inte aktuell för OS-kvalet?

– Nej, det har vi inte.

Men det har såklart blivit svårare för spelarna som tackade nej att slå sig in igen – om de överhuvud taget vill.

”Sådana spelare vi letar efter”

Både Andreas och Lukas Nilsson sa före VM att de vill fortsätta i Blågult.

– Jag har sagt till Glenn att jag vill spela i landslaget och där har inget ändrats, sa ”Stycket” till Sportbladet.

– Jag spelar gärna i landslaget framöver, sa Lukas till Ystads Allehanda.

Solberg nu:

– Vi kommer att ta ut de spelare vi menar är bäst för laget, för att laget ska bli så bra som möjligt. Det är ju ingen hemlighet att alla de spelare som varit med på VM verkligen har stärkt sina aktier – på många sätt. Vi har också sett hur gruppen fungerar tillsammans och grabbarna jobbar ihop. Det är klart att det är en fördel att ha varit med här.

Den hyllade gruppdynamiken i VM kan förstås påverkas om nygamla spelare plockas tillbaka.

– Vi kommer att ta ut de som är bäst för laget och som vi tror kan prestera bäst i OS-kvalet och förhoppningsvis har vi många bra spelare att ta av. Men de som varit här har ju stärkt sina aktier, som sagt. Det är en väldigt, väldigt bra grupp som är här som har bra värderingar, är ödmjuka, nyfikna och jobbar hårt för att bli bättre. Det är sådana spelare vi letar efter, sammanfattar Solberg.

Fotnot: Sportbladet har förgäves sökt Lukas Nilsson och Niclas Ekberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE