Här visar hon upp sitt pris: Ett mynt

”Hade önskat att det var ett skämt...”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Instagram

SPORTBLADET

Världseliten i tennis tjänar enorma summor.

På lägre nivå är det tuffare.

Efter en tävling i Tjeckien visar Sara Cakarevic upp sitt pris: Ett 2-euromynt.

Tennis och golf är och har länge varit de mest penningstinna idrotterna i världen. I alla fall på högsta nivå. Tennisen är också unik på så sätt att det är samma prissummor för män och kvinnor – mycket tack vare jämställdhetspionjären Billie Jean Kings gärningar på 70-talet.

I 15 år i rad har Forbes lista över det bäst betalda kvinnliga idrottarna toppats av tennisspelare.

Men de feta pengarna finns bara på den allra högsta nivån. Förflyttar vi oss från WTA-touren ner till undertouren ITF är det inte längre speciellt glamouröst.

Fråga bara Sara Cakarevic.

”En gratis kaffe”

Den 24-åriga fransyskan är just nu rankad 410 i världen. Häromveckan vann hon en ITF-turnering i Le Havre och inkasserade motsvarande 20 000 kronor i prispengar. Men när hon i söndags förlorade mot en 291-rankad argentinska i den första omgången blev det inte direkt samma klirr i kassan.

På Instagram visar hon upp vad hon tjänade: 2,25 euro.

”Jag hade önskat att det var ett skämt”, skriver hon.

Efter avdrag för inträdesavgiften på 36 euro och skatt på 6 euro fick Cakarevic sitt pris utbetalt i form av ett 2-euromynt.

”Fick inte ens de 25 centen. Tack, ITF, för en gratis kaffe”, skriver hon.

Isner missnöjd

Prispengarna inom tennisen har varit ett omdiskuterat ämne på senare tid. Även på den högsta nivån (ATP och WTA) har summorna sänkts rejält – i vissa fall halverats – på grund av pandemin.

En som höjt sin röst är den amerikanske stjärnan John Isner, som tidigare varit rankad åtta i världen och som dragit in totalt 19 miljoner dollar i prispengar under karriären.

”De sänker prispengarna med 60 till 80 procent medan ATP:s anställa behåller sina fulla löner och förmåner. Det känns som hyckleri”, skrev han på Twitter nyligen.


Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN