Sommar-OS

Nya restriktioner inför OS – detta gäller

Av: 

TT

Sarah Sjöström är ett av Sveriges största guldhopp inför OS i Tokyo. Men simstjärnan håller på att ta sig tillbaka från en armbågsfraktur, vilket påverkar förberedelserna. Arkivbild.
Sarah Sjöström är ett av Sveriges största guldhopp inför OS i Tokyo. Men simstjärnan håller på att ta sig tillbaka från en armbågsfraktur, vilket påverkar förberedelserna. Arkivbild.

SPORTBLADET

Om mindre än tre månader är det tänkt att OS i Tokyo ska invigas.

Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) rätat ut några av frågetecknen inför spelen.

Det här vet vi just nu om världens största idrottsfest.

Blir OS ens av?

Det mesta talar för det – trots att pandemin är långt ifrån över.

– IOK är fullt inställda på att kunna leverera ett framgångsrikt och säkert OS och Paralympics, sade Bach i samband med ett möte med organisatörerna för sommar-OS i Tokyo på onsdagen.

Kostnaderna för spelen har stigit med 25 miljarder kronor bara det senaste året och är nu uppe i hisnande 131 miljarder, enligt New York Times.

Även för IOK står mycket på spel när tv-rättigheterna kan gå förlorade. Thomas Bach har flaggat för att det inte finns någon plan B gällande sommarspelen och menar att det är nu eller aldrig.

Med vinterspelen 2022 i grannlandet Kina runt hörnet är japanerna än mer angelägna om att vara det första landet att genomföra ett OS sedan pandemin bröt ut.

Sedan är det så klart en stor fråga om det är ens är möjligt att genomföra ett olympiskt spel med tanke på smittläget. Så sent som i fredags utlyste Japans premiärminister Yoshihide Suga nödläge i Tokyo, Osaka och två andra perfekturer.

Vad tycker det japanska folket?

Sju av tio japaner vill att OS ställs in eller flyttas helt, enligt en opinionsundersökning som nyhetsbyrån Kyodo presenterade tidigare i april.

Nio av tio är oroliga för att OS kan leda till en ökad smittspridning i landet.

Hur är smittläget i Japan just nu?

Över 10 000 personer har dött i covid-19 i Japan och landet är nu inne på sin fjärde våg. Den brittiska virusvarianten har tagit över allt mer de senaste veckorna och tvingat både Tokyo och Osaka till nedstängningar.

Osakas guvernör Hirofumi Yoshimura stoppade delar av den olympiska fackelstafetten tidigare i april. Sedan dess har viruset fortsatt att spridas vilket inneburit att man fått flytta OS-eldens färd från allmänna vägar i flera regioner för att undvika ytterligare smittspridning.

Blir det någon publik?

Kanske – men bara japanska åskådare släpps i så fall in på arenorna.

Det innebär att Tokyo-OS blir det första i den olympiska historien att arrangeras utan utländsk publik.

Ett definitivt beslut i publikfrågan, och eventuellt hur mycket av arenakapaciteten man kan fylla, kommer i juni.

Däremot går det redan nu att säga att det blir ett ovanligt tyst OS. Åskådarna uppmanas nämligen att bara applådera. Att sjunga och ropa är inte tillåtet.

Måste alla idrottare vara vaccinerade?

Det finns inget krav på att idrottare och andra OS-deltagare måste vara vaccinerade, men IOK ser gärna att deltagare genomför vaccinationen. Både för hälsans och säkerhetens skull – men också för att visa att de är goda förebilder.

I nuläget ser det ut som att många länder framför allt i västvärlden hinner vaccinera sina befolkningar i tid till OS.

Samtidigt är vaccinbristen stor i delar av världen och Kina har därför erbjudit sig att sälja doser som IOK kan fördela till fattiga länder inför både spelen i sommar och vinter-OS i Peking nästa år.

Det har också diskuterats om idrottare ska få förtur i vaccinationskön. Ungern och Serbien har exempelvis öppnat för det. I Sverige är det inte aktuellt.

Hur ska smittspridning undvikas?

Alla deltagare ska ladda ner en hälsorapporteringsapp till sina telefoner, där de ska redogöra för sitt mående under OS. De ska också kunna visa upp två negativa test som är tagna kort före avresan till Japan och dessutom måste kontakt med andra människor undvikas under 14 dagar innan de reser.

Idrottarna och alla som har närkontakt med idrottarna ska sedan testas dagligen under spelen. Andra som arbetar med OS kommer att testas dagligen i tre dagar efter ankomsten, efter det testas de regelbundet baserat på vad man har för arbetsuppgifter samt hur mycket kontakt man har med utövarna.

Alla som på något sätt deltar i sommar-OS får bara göra aktiviteter som är inplanerade. De får bara nyttja fordon som används i OS-syfte och tillåts inte åka kollektivt.

Det är bara tillåtet att äta på platser där man vidtagit åtgärder mot covid-19, som matställen på tävlingsarenorna, på boendets restaurang och på hotellrummen, vid användning av rumsservice eller hemkörning.

I övrigt gäller i princip det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar i Sverige: undvik kontakt med andra, håll avstånd (minst två meter), undvik folksamlingar, tvätta händerna samt att rum och utrymmen ska vädras varje halvtimme.

Munskydd ska användas och värmekontroll görs vid insläpp till arenorna.

Vilka svenskar är uttagna?

Artistisk gymnastik: Jonna Adlerteg, David Rumbutis.

Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.

Cykel: Emilia Fahlin, landsväg.

Judo: Tommy Macias, 73 kg, Anna Bernholm, 70 kg, Marcus Nyman, 90 kg.

Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Khaddi Sagnia, längdhopp, Fanny Roos, kula, Kalle Berglund, 1 500 meter, Andreas Kramer, 800 meter, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd, Carolina Wikström, maraton.

Gång: Perseus Karlström, 20 km.

Kanot: Linnea Stensils, K1.

Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.

Skytte: Stefan Nilsson, skeet.

Segling: Max Salminen, finnjolle, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser, Emil Järudd och Cecilia Jonsson, Nacra 17.

Bordtennis: Linda Bergström, damsingel, Mattias Falck, herrsingel, lag herrar.

Ridsport: Lag i dressyr, fälttävlan och hoppning.

Fotboll: Lag damer.

Handboll: Lag damer och lag herrar.

Vilka är största guldhoppen?

Stavhopparen Armand Duplantis är så klart den mest givne på Sveriges guldlista. 21-åringen, som har världsrekordet både inne och ute med 6,18 respektive 6,15, har tagit hem varenda tävling han ställt upp i både 2020 och 2021. Något annat än OS-guld vore nästan ett misslyckande för den unge stjärnan.

Simmaren Sarah Sjöström är också given på listan över svenska guldkandidater men det finns ett frågetecken. I februari föll 27-åringen på en isfläck och ådrog sig en armbågsfraktur, vilket påverkat förberedelserna.

Stjärnan hoppas att hon kan vara tillbaka till mästerskapet, men hintar om att hon kan ställa upp i färre grenar än planerat. Vid senaste OS i Rio de Janeiro tog Sjöström tre medaljer, en av varje valör (guld, silver och brons).

470-seglarna Anton Dahlberg och Fredrik Bergström visade kapacitet under VM i portugisiska Vilamoura – genom att säkra guldet i den sista seglingen – och ska nog kunna upprepa framgången och lyckas även i Tokyo.

Utöver dessa finns en drös medaljkandidater. För att nämna några: Alex Kessidis, brottning, Sofia Mattsson, brottning, Daniel Ståhl, diskus, Perseus Karlström, gång, damernas fotbollslandslag och herrlandslaget i handboll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Diamond League 2021: Schema med alla tävlingar och datum

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS

Folkhälsomyndigheten