Mardrömsbilder inför Vasaloppet

”Ställs inför tuffa utmaningar”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Vasaloppet närmar sig med stormsteg.

Men det milda vädret ställer till problem för arrangörerna.

– Vi jobbar stenhårt 24/7 för att det här ska gå att genomföra, säger vd:n Eva-Lena Frick.

Områdena där Vasaloppet ska köras är fortfarande dränka i slask. Den ovanligt varma vintern orsakar stora problem för den klassiska tävlingen där tiotusentals åkare ska delta.

Själva Vasaloppet körs först den 1 mars, men redan nästnästa helg inleds tävlingsprogrammet då ”Vasaloppet 30” (före detta Kortvasan”), Tjejvasan och Ungdomsvasan går av stapeln.

– Vi känner oss trygga med att tävlingarna kan genomföras. Vi kör på enligt plan samtidigt som vi följer väderutvecklingen i och kring arenaområdet noga. Vi sätter in åtgärder där det behövs, exempelvis genom att lägga konstsnö från Mora och bakåt, berättar Vasaloppets vd:n Eva-Lena Frick.

Så här ser det ut på Mora skidstadion 10 februari
Foto: WEBBKAMERA
Så här ser det ut på Mora skidstadion 10 februari

”Snön kommer frysa”

Prognosen lovar kallare väder från och med i kväll och framåt ett par dagar, men lagom till kommande helg väntas det bli milt igen.

– Vi får se om det stämmer, men köldperioden som kommer nu gör i alla fall att snön kommer frysa. Alla snökanoner går i gång så fort det blir förutsättningar för det. Vi kommer kunna genomföra tävlingarna, sen kommer det inte vara speciellt mycket snö utanför arenan, men vi kommer att ha snö i den, säger Frick.

”Speciell vinter”

Vasaloppet har tvingats ställas in två gånger på grund av snöbrist: 1932 och 1990. Det ska inte behöva bli en tredje, enligt Frick.

– Nej. Vi kommer säkerställa att det kan genomföras, säger hon.

Har du varit med om en liknande vinter tidigare?

– Jag är uppvuxen i södra Sverige, så visst har jag det. Men självklart är den här vintern speciell. Den liknar ingen vanlig vinter, så vi ställs inför tuffa utmaningar. Men som jag sa: Vi sliter stenhårt och jobbar med alla tänkbara medel och resurser.

Foto: WEBBKAMERA
Så här ser det ut i Oxberg. 10 februari
Publicerad:

LÄS VIDARE