Sverige tar JVM-guld – efter galna slutspurten

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

De svenska damerna tog guld genom en bergsäker insats i stafetten i junior-VM i Vuokatti i Finland.

Men det krävdes en dramatisk spurt mellan Moa Hansson och ryskan Veronika Stepanova.

– Jag kunde knappt använda benen, berättar Hansson för Sportbladet.

Lisa Ingesson gav lagkamraten Moa Hansson ett guldläge genom sitt mäktiga ryck på den tredje sträckan i stafetten i JVM i Vuokatti. Rycket resulterade i en lucka om nio sekunder till den dåvarande tvåan Norge, en tidsmarginal som Hansson under den sista sträckan förvaltade ända fram till guldet.

”Fick köra bara på vilja”

Men inte utan dramatik. Ryska Veronika Stepanova knappade in sekund efter sekund på det sista varvet och på upploppet låg hon tätt, tätt, bakom den då trötta Moa Hansson. Men svenskan bet ihop och höll ryskan bakom sig till dess att mållinjen passerats.

– Jag har aldrig varit så stum i mina ben, någonsin. Jag kunde knappt använda benen. Men så såg jag henne i ögonvrån, och då var det allt eller inget. Jag fick bara köra på vilja. Det var den sämsta tekniken jag någonsin haft, men det gick, berättar Moa Hansson efteråt.

Hur mår du nu?

– Jag har otroligt ont i mina ben, det känns som att magen ska vända sig ut och in. Men wow. Jag mår bra, säger Hansson och fortsätter:

– Vi visste att vi var starka, att om vi gör bra ifrån oss blir det medalj. Men att det skulle bli guld, det är himla häftigt.

”Tvättäkta lagsinsats”

Det svenska JVM-guldet bestod i stort av en mycket solid laginsats. Bakom Ingessons ryck och Hanssons spurtseger låg två stabila förstasträckor, där en snabb Märta Rosenberg hängt med bra i täten och Lisa Eriksson sedan stått för en tuff sprintrusning i banans tuffaste backe.

– Det här guldet var en tvättäkta laginsats, säger SVT:s Jacob Hård i sändningen.

Laget får dock inte fira tillsammans, förklarar Moa Hansson. Hon bor tillsammans med Lisa Ingesson och Eriksson, medan Märta Rosenberg bor i en annan stuga och åkarna får inte träffa varandra utanför tävlingsbanan.

– Vi får fira på teams. Och tårta blir det nog. En extra stor, när det blev guld, hoppas jag.

Herrarna inte med i matchen

Någon medaljtårta blir det inte för herrarna, trots att Edvin Anger åkte upp laget till en sjätteplats på sista sträckan, efter att laget halkat efter redan på första sträckan. George Ersson, Emil Danielsson, Truls Gisselman och Anger utgjorde det svenska laget.

Moa Hansson går i mål strax före Ryssland.
Foto: BILDBYRÅN
Moa Hansson går i mål strax före Ryssland.
Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET / BILDBYRÅN
Lisa Eriksson, Lisa Ingesson, Märta Rosenberg och Moa Hansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE