Flinck: Guldkandidat för första gången på 16 år

Publicerad 2019-01-11

KÖPENHAMN. Sverige är en av guldfavoriterna för första gången sedan 2003.

”Helt befängt”, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

”Helt rimligt”, säger jag.

När vi checkade in på det lilla hotellet i Espinho, precis vid Atlantkusten, ihop med Blågult – det var på den tiden pressen kunde dela hotell med landslaget – var förväntningarna höga.

Sverige kom till VM i Portugal som regerande europamästare.

Bengan Boys vann sedan fem av åtta matcher men slutade ändå bara på trettonde plats på grund av ett nytt turneringsformat som sedan skrotades. Det var slutet på storhetstiden.

Det har gått 16 år sedan dess och under den här perioden har Sverige spelat 14 mästerskap. Man har inte gått in som en seriös guldkandidat i något av dem.

Förrän nu.

Besvikelse om det inte blir semifinal

De tre gånger Sverige har nått semifinal under alla de här åren (fyra i VM 2011, silver i OS 2012 och silver i EM 2018) har det kommit som en överraskning.

Det blir det inte den här gången om man når dit och det menar jag måste vara den givna målsättningen.

I den panel Sportbladet presenterade i går tror fyra av åtta av våra främsta experter på svenskt guld.

Det gjorde Kim Ekdahl Du Rietz upprörd när jag berättade det för honom.

– Det är helt befängt, sa han.

Jag håller inte med bohemen från Lund.

Visst, ett guld kräver att man får in en fullträff både i semifinalen och finalen och då snackar vi små marginaler i matcher mot världens bästa lag.

Men i dag – när vi står inför premiären och bortser från eventuella skador senare i turneringen och i stället tittar mer på lottningen och kapaciteten i laget – menar jag att det skulle vara en smärre besvikelse om Sverige inte spelar minst semifinal om två veckor.

Kan få två matchbollar

Sverige tog EM-silver för ett år sedan. Alla resultat gick visserligen Blågults väg då och man vann bara fyra av åtta matcher (jämför det med VM 2003) men det var likt förbannat ett EM-silver.

Nu har man erfarenheten av att gå långt i ett mästerskap och till det laget har, som alla vet, en rutinerad trio i 2 x Kim samt han som kallas ”Stycket” tillförts. Men det handlar inte bara om de här comebackmännen. Vi ska komma ihåg att det finns mer att ta ut individuellt av flera spelare om man går tillbaka till insatsen vid EM i fjol. Varken Lukas Nilsson eller Jerry Tollbring var nära någon slags maxnivå. Niclas Ekberg gjorde ett bättre VM 2017 än EM i fjol. Och trots att Jim Gottfridsson utsågs till EM:s MVP menar jag att han var ännu bättre ett år tidigare.

Krilles killar går in som favoriter i varje match i den svagaste gruppen i hela VM. Med den grupplottningen ska landslaget vara tacksamt för att mellanrundan återinförts i VM. Man ska gå vidare med maximala fyra poäng och sedan besegra trean i grupp C, Österrike (eller om det blir Tunisien), i mellanrundan. Då har man, om inget oförutsett inträffar, skaffat sig två matchbollar till en semifinal mot Norge och Danmark.

En av dem, troligen den mot Norge, ska man smälla in och då borde semifinalplatsen vara klar.

Sex lag slåss om medaljerna

Jag vet att det låter enkelt, kanske för enkelt.

För mycket ska stämma:

Man ska hitta den där perfekta gruppdynamiken igen efter att den nämnda trion tillkommit.

Man ska också hitta den exakta tajmingen på planen mellan spelare som aldrig, eller i varje fall för mycket längesen, spelat ihop.

Appelgren och Palicka får väldigt gärna bilda det bästa målvaktsparet för tredje mästerskapet i rad.

Några spelare behöver få in fullträffar när det behövs som mest, som Mattias Zachrisson i EM-semin mot Danmark.

Man ska undvika tunga skador.

Lagledningen ska få möjlighet att disponera den imponerande bredden i truppen för att spara viktiga krafter när det går.

Vi kan ha förhoppningar, inte förväntningar, om mer än en semifinal. Men jag tror att Danmark och Frankrike spelar final. För Sverige blir det en bronsmatch mot Spanien eller Tyskland.

Gott så för att verkligen visa att Sverige är etablerat i världstoppen igen inför hemma-EM och OS nästa år – och hemma-VM 2023.

Frankrike utan Nikola Karabatic innebär att ”Les Experts” inte är den största guldfavoriten för första gången på typ tio år.

Men PSG har inte spelat sämre i höst utan Karabatic och jag tror att landslaget kan få samma effekt när andra spelare, världsklasslirare de också, får ta större ansvar.


Jag är övertygad om att vi hittar medaljörerna bland de här sex lagen: Sverige, Danmark, Norge, Frankrike, Spanien och Tyskland.

Men mellan dem är det nog jämnare än på mycket länge.

Följ ämnen i artikeln