Sverige till VM-final – slog Finland

Uppdaterad 2022-11-13 | Publicerad 2022-11-12

Sverige är klart för VM-final efter en riktig rysare mot Finland.

Efteråt rasar Lassi Toriseva mot Robin Nilsberths straff.

– Man kan ta och köra upp de där zorro-straffarna någonstans, säger målvakten till Iltalehti.

Sverige och Finland brukar att ställas mot varandra när det vankas VM-final. I årets världsmästerskap i innebandy var det dock dags för nationerna att stöta på varandra redan i semi.

Den första perioden slutade mållöst. Men i den andra skulle det smälla till rejält – fem gånger om. Sverige tog ledningen genom Linus Nordgren efter knappt två minuter, men Finland kvitterade kort därefter i powerplay.

Tappade 3–1-ledning

Lagkaptenen Tobias Gustafsson såg sedan till att ge Sverige övertag i matchen igen, när han skickade in 2–1 i matchen.

– Det känns som att vi tar vara på chanserna som dyker upp, säger Gustafsson till SVT.

Mindre än två minuter efter Gustafssons mål utökade sedan Kim Nilsson, när han gjorde 3–1. Sverige fick dock inte ta med sig någon tvåmålsledning till pausvilan, då Nico Salo reducerade för Finland.

Ledningen höll sig länge i den tredje perioden. Men med knappt fem minuter kvar att spela tryckte Otto Lehkosuo in 3–3, vilket tog matchen till förlängning.

Rasar efter straffen: ”Trams”

Väl där lyckades inget av lagen få in bollen i mål och matchen kom att avgöras på straffar. I straffläggningen missade Sverige och Finland flera straffar vardera – och Robin Nilsberth var tvungen att sätta sin för att hålla finaldrömmen vid liv. Nilsberth, som buades ut av publiken efter sina hånfulla kommentarer om Finland, gjorde mål efter en zorrostraff.

– Det gäller att njuta av sådana här tillfällen. Jag har tränat på den här straffen i tre år, det är den jag har. Jag har inget annat, säger han till SVT och skrattar.

Straffen uppskattades inte riktigt av den finske målvakten Lassi Toriseva.

– Man kan ta och köra upp de där zorro-straffarna någonstans. Det är trams. Jag anklagar inte Nilsberth specifikt nu, utan straffarna överlag, säger han till Iltalehti enligt SVT.

VM-finalen i innebandy spelas södag 13 november klockan 15.30. Matchen sänds i SVT1 och SVT Play.

Alexander Galante Carlström efter segern.

Till slut vann Sverige efter ett avgörande mål av Alexander Galante Carlström.

Möter Tjeckien i final

Därmed är de regerande världsmästarna Sverige klart för final. Matchen spelas i morgon mot Tjeckien. I semifinalen mot Schweiz vann tjeckerna med 11–3.

Det här blir första gången sedan 2004 som Sverige och Finland inte möts i en VM-final. Senast det var ett annat lag i final lyckades det svenska landslaget vinna – mot just Tjeckien – med 6–4.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!