Ryssland utreds igen – kan stoppas från OS

Av: 

TT

Publicerad:
Återigen utreds den ryska dopningsorganisationen Rusada. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Återigen utreds den ryska dopningsorganisationen Rusada. Arkivbild.

SPORTBLADET

Brister i den ryska kampen mot dopningen fortsätter att skaka idrottsvärlden.

Med bara dagar kvar till friidrotts-VM anklagas den ryska antidopningsorganisationen Rusada återigen för att ha manipulerat dopningsprov, vilket kan innebära att ryska idrottare stoppas från nästa års OS i Tokyo.

Den globala antidopningsorganisationen Wada har inlett en ny utredning av den ryska motsvarigheten Rusada. Anledningen är vad som kallas brister och oegentligheter i den information från tusentals dopningskontroller som Rusada lämnade över till Wada i januari.

Nyheten kommer ett år efter att Wada hävt avstängningen av Rusada som följd av den stora dopningshärva som uppdagades efter vinter-OS i Sotji 2014.

47 fall

Det rör sig om 47 fall Wada flaggat som misstänkta och som man nu begär in extra information om. Informationen Wada har fått in uppges skilja sig från den databas organisationen kom över för två år sedan med hjälp av en visselblåsare.

De ryska myndigheterna har fått tre veckor på sig för att förklara sig. Skulle Wada därefter komma fram till att Rusada inte följer reglerna för dopningsarbetet blir pressen stor på Internationella olympiska kommittén (IOK) att stoppa ryska idrottare från OS i Tokyo.

Treårig avstängning

Så sent som i september i fjol godkände Wada återigen Rusadas antidopningsarbete. Då hade organisationen varit avstängd i tre år sedan den så kallade McLaren-rapporten konstaterat att Ryssland genomfört systematisk dopning under bland annat OS 2014.

Som en del i överenskommelsen för att häva avstängningen fick Rusada lämna över dopningsprov till Wada, vilket skedde i januari i år.

Men dopningsfrågan fortsätter att överskugga rysk idrott. Förra månaden stängdes tolv ryska tyngdlyftare av och det ryska friidrottsförbundet är avstängt från friidrotts-VM som inleds på fredag i Doha. Däremot har ett stort antal ryska idrottare fått tillstånd att tävla under neutral flagg i VM.

Publicerad:

LÄS VIDARE