Johaug krossade alla – Lundgren överraskade

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Therese Johaug krossade allt motstånd i Nove Mesto.

Där bakom var Moa Lundgren, 21, överraskande bästa svenska – bara 18 sekunder från pallen.

– Herregud!, säger hon.

Under sprinthelgen i Dresden var det svensk dominans på damsidan med segrar båda dagarna.

Men när världscupen återigen bjöd på distanslopp så var det svenska landslaget chanslöst att slåss om segern.

Therese Johaug gick på knock från start och trots knallhårda öppningar av Heidi Weng och Moa Lundgren var hon långt före från start. I mål var hon hela 32,7 sekunder före tvåan Natalja Neprjajeva och 40 sekunder före trean Heidi Weng.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Det var ett otroligt lopp, formen och kroppen kändes väldigt bra, säger Johaug i SVT.

”Mitt bästa lopp”

Ingen svensk var någon gång nära att blanda sig i pallstriden. Största glädjeämnet var Moa Lundgren, 21, som höll ihop det bra efter en stenhård start. I mål var hon bara 18 sekunder från Heidi Weng på tredjeplatsen på en slutlig åttondeplats, tangerat bästa resultat på distans i världscupen.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Hon var närmast chockad av att vara bästa svenska.

– Herregud! Det är mitt bästa lopp den här säsongen. Jag har verkligen åkt själv idag och gjort allt jobb själv. Det är jättekul att det har gått så bra, säger hon.

Kalla med svag start

Den hårda starten hanterade hon bra.

– Jag har haft problem några gånger med att jag öppnat hårt och tappat i mitten men idag lyckas jag på något vänster hålla i det där hela vägen och det är fantastiskt kul.

Hur förklarar du att du slår de etablerade åkarna i A-laget?

–Jag tror att när man börjar tro på något och ens lagkamrater kan göra det så tror man på det själv också. Framgång föder framgång. När Emma Ribom och jag steg upp på pallen i Lillehammer (stafett) sa Linn Svahn att kan ni så kan jag. Vi har slagit varandra på intervallerna och är ganska jämna, säger hon.

Ebba Andersson var den svenska med störst chanser på förhand, men förkylningen såg ut att ha sänkt formen en aning. I mål var hon nia, sex sekunder bakom Lundgren.

Charlotte Kalla öppnade loppet svagt men växte in i det och var 1,14 efter i mål på en tolfteplats.

– Det var inte mitt favoritföre, även om man ska behärska allt. Men det var lite utmanande att hitta balansen när det är så löst före och man fastnar i skären, säger Charlotte Kalla.

Det blev även världscuppoäng till comebackande Anna Dyvik med en 28:e plats.

Dagens lopp är grunden till en jaktstart i klassisk stil vilket gör att Therese Johaug mer eller mindre säkrade två segrar i en i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE