Tennis

Fast för dopning: ”Jag är chockad”

Gjort kometkarriär – nu stängs hon av

Av: 

Andreas Käck

 Dayana Yastremska.
Dayana Yastremska.

SPORTBLADET

Tennisstjärnan Dayana Yastremska har testats positivt för ett dopningsklassat ämne.

Ofattbart, menar hon själv.

”Jag är chockad”, skriver 20-åringen i ett uttalande.

Ukrainskan har varit ett av de stora utropstecknen på WTA-touren de senaste två åren. I fjol vid den här tidpunkten var hon rankad 21:a i världen, i dag är hon rankad 29:a. Men nu finns det stora frågetecken för hennes framtida karriär. Ett dopningstest som genomfördes i november månad har nämligen visat sig innehålla spår av det förbjudna ämnet mesterolone, som klassas som en anabol steroid.

Bedyrar sin oskuld

Yastremska skriver i ett uttalande att hon är oförstående till hur det hela gått till, särskilt med tanke på att hon lämnade ett rent test två veckor tidigare, i samband med en tävling i Linz, Österrike.

”Jag vidhåller bestämt att jag aldrig någonsin tagit något prestationshöjande eller förbjudet preparat. Jag är förbluffad och chockad över det som har hänt. En ytterst liten mängd mesterolone påträffades i mitt urinprov. Med tanke på hur liten mängden var, samt det faktum att jag testades negativt så sent som två veckor tidigare, har jag med hjälp av professionell bedömning kommit fram till att detta tyder på någon form av kontaminering”, skriver hon.

Har stängts av

Det internationella tennisförbundet (ITF) har stängt av henne tillfälligt och gett henne möjligheten att pröva ärendet rättsligt.

”Men denna möjlighet har Yastremska, till dags dato, inte valt att använda”, skriver ITF.

Det ser därmed inte ut som att 20-åringen kommer till spel i årets första grand slam, Australian Open, som startar den 8 februari.

Dayana Yastremska har vunnit tre WTA-titlar i karriären.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis

WTA