Landslagschefen talar ut efter att ha fått sparken

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har varit turbulenta dagar inom svensk skidsport.

Nu talar också Jonas Peterson ut om när han fick sparken som landslagschef.

– Det har svidit de gångerna åkarna har stått och gråtit i tv, säger han till Borås Tidning.

Jonas Peterson, 44, fick sparken som landslagschef hos Svenska Skidförbundet förra sommaren efter fyra månader på posten.

Det var den 1 maj som Jonas Peterson tog uppdraget efter Rickard Grip, redan i mitten av augusti fick han sedan kliva åt sidan på grund av de beslut han hade hunnit ta.

En utvärdering hade visat att skidåkarna själva var kritiska till vallateamet och Jonas Peterson inledde ett förändringsarbete.

Vallachefen Urban Nilsson valde att lämna efter åtta år och säsongsavtalen med två av vallarna förlängdes inte.

Jonas Peterson.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Jonas Peterson.

”Inte hunnit läka”

– Varje helg när jag såg åkarna på någon ny tävling revs såren upp. Det har varit en sårskorpa som inte hunnit läka fullt ut, säger Jonas Peterson till Borås Tidning.

Några av åkarna har uttryckt sitt stöd till Jonas Peterson, några andra av dem ska också ha hört av sig privat.

– Jag brinner ju för svensk skidåkning och det har svidit de gångerna åkarna har stått och gråtit i tv. Jag vill ju att de ska få ut sitt yttersta. Jag har även lidit med vallachefen Anders Niemi som inte fick rimliga förutsättningar att förbereda sig för sitt uppdrag, säger Jonas Peterson.

”Finns olika viljor”

Vidare har Jonas Peterson tankar om hur förbundets problem ska lösas framöver.

– Det behövs en tydlighet. Vem är vi till för? Hur bygger vi ihop organisationen så att vi får en stark enhet? Jag har följt media ganska noga i vinter och det märks att det finns olika viljor som drar åt olika håll. Så är det alltid i organisationer men hur kan vi få så många som möjligt att med gemensam kraft driva utvecklingen framåt? Att det behövs en långsiktig strategi och ett förändringsarbete är något jag är helt övertygad om, säger Jonas Peterson.

De senaste turerna i mars är att Stina Nilsson bytt från längdåkning till skidskytte bland annat på grund av turbulensen inom organisationen.

Flera andra lanslagsåkare ska också enligt uppgifter överväga att träna på egen hand i fortsättningen.

Herrlandslagstränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo har valt att sluta efter två år för att få mer tid till familjen.

Publicerad:

LÄS VIDARE