”Jag har ändrat hela min inställning”

Publicerad:
Felix Rosenqvist.
Foto: Joe Skibinski
Felix Rosenqvist.

SPORTBLADET

När segern kom släppte pressen.
Nu ser Felix Rosenqvist plötsligt nya möjligheter.
– Jag har ändrat hela min inställning, säger han.
– Jag behöver inte längre göra galna grejer. Nu kan jag se till mästerskapet.

Segern i Wisconsin var inte bara den första svenska vinsten i IndyCar på 18 år, det var också den seger som Felix Rosenqvist jagat under mer än ett år IndyCar.

– Det kändes som om något släppte, inte bara för mig utan för hela teamet som jobbar på min bil, säger Felix Rosenqvist till Sportbladet.

– Nu kan jag se framåt, ladda om och bara plocka poäng utan den där pressen på den första segern. Jag behöver inte jaga och göra galna grejer.

Efter ett par dagar hemma i Indianapolis har IndyCar rest till Iowa för två lopp banan som kallas för världens snabbaste korta oval, där ett varv bara är 1,4 km och inte tar mer än 17-18 sekunder att köra. Lutningen på vägbanan i kurvorna, bankningen, är extremt hög och förarna utsätts för enorma påfrestningar både fysiskt och psykiskt. Lite slarvigt kallar förarna ibland loppet i Iowa för två timmars körning i torktumlare.

Det är en bana där kvalresultatet är av underordnad betydelse och det handlar om att köra 250 varv, ständigt i trafik.

Foto: Joe Skibinski

– Det finns ingenting jag kan ta med mig från den senaste tävlingshelgen egentligen, för detta är någonting helt annat. Här är det väldigt tajt mellan bilarna, bankningen är det är oerhört hård och man ligger två i bredd nästan hela tiden. Har man en bra bil kommer man hela tiden ikapp andra bilar, säger Felix Rosenqvist.

– Det är extremt intensivt med väldigt många omkörningar. Samtidigt är det ett av de roligaste loppen under säsongen.

Fyra segrar för Chip Ganassi Racing

Hans team Chipp Ganassi Racing har vunnit samtliga fyra deltävlingar som genomförts i år och det i en enhetsklass där alla bilar kommer från samma tillverkare och är av samma modell. Den femfaldige mästare Scott Dixon har tagit tre segrar och Felix Rosenqvist som haft en förhållandevis tung inledning, vann sedan säsongens fjärde lopp.

– Bara det faktum att jag ligger åtta i mästerskapet efter den tunga starten känns som ett mirakel och jag känner att jag måste hänga i nu för det vänder snabbt och nu är allt öppet igen.

– Bortsett från Scott har killarna i toppen ingen seger, så två placeringar kring plats fem och åtta i Iowa vore en superhelg för mig. Det motsvarar en seger och ett betydligt sämre race. Nu handlar det om att plocka många poäng och inte ta några dumma risker.

Foto: Chris Owens

Du är en förare som kör på instinkt, klarar du av att göra den avvägningen och köra på säkerhet när du kör för en pallplats?

– Jag tror det, det känns annorlunda nu. När jag har tagit större risker har det alltid varit när jag har slagits om segern. Nu har jag ett annat tankesätt, jag har segern och nu är det mästerskapet som är målet. Samtidigt vill jag naturligtvis gärna ha några placeringar bland de fem bästa inför Indy 500 så att jag är på en bra plats mentalt inför det loppet.

– Även om vi lugnar ner oss och siktar in oss på ett långsiktigt mål så är jag alltid hungrig på att ta en seger. Kommer jag i samma situation igen så kommer jag att satsa allt för att vinna.

Felix Rosenqvists nya mål - en seger på en oval

Felix Rosenqvist är nog den svenske racerförare som kört flest olika bilar och mästerskap på sin väg mot ett av världens bästa racingserier, han har aldrig lämnat ett mästerskap utan att vara en vinnare och han har en förmåga att inte bara sätta höga mål utan att också uppfylla dem.

I IndyCar tog det bara lite längre än vad han hade hoppats på. Målet var satt på att ta en seger under den första säsongen, istället blev det under säsongens fjärde lopp.

– Nästa mål är att vinna på en oval. Under vintern är det framförallt ovalracingen som jag har fokuserat träningen på och nu är det nästa utmaning. Det krävs vinster även där för att jag ska kunna slåss om mästartiteln.
Han har två möjligheter i Iowa den här helgen. Den första redan i natt.

Publicerad:

LÄS VIDARE