Seger i Axnérs första som förbundskapten

Publicerad 2020-10-01

Kristin Thorleifsdóttir gjorde sitt första landslagsmål mot Polen.

Tomas Axnér tog över ett skadeskjutet landslag.

När stjärnorna saknades visade framtidsspelarna framfötterna när Sverige vann EM-genrepet mot Polen.

Nina Dano, Frida Rosell, Emma Rask och Kristin Thorleifsdottir gjorde alla sina första landslagsmål.

Storstjärnan Isabelle Gulldén var tillbaka i det svenska landslag som förbundskapten Tomas Axnér tagit ut till sina debutmatcher i Lund och Ystad.

Men det var ett i övrigt tungt skadedrabbat landslag som genrepade inför EM i december.

Mikaela Mässing, Clara Lerby och Olivia Mellegård är alla korsbandsskadade samtidigt som Jamina Roberts och Marie Wall precis blivit mammor. Även viktiga försvarsspelaren Sabina Jacobsen saknades precis som formstarka Melissa Petrén, som skadade ett finger kort innan samlingen.

– Det finns 150 000 tjejer som spelar handboll i Sverige och det är klart att det finns spelare som knackar på dörren, sade Tomas Axnér inför matchen.

Tre comebacker

Stjärnornas frånvaro öppnade för både comebacker och debutanter.

Comebacktrion fullbordades av målvakten Johanna Bundsen och Johanna Westerberg som båda var tillbaka från mammaledighet.

Westerberg gjorde succé i VM 2017 men tvingades på grund av graviditet till ett sent återbud till EM det efterföljande året och inte hann inte heller tillbaka till VM i fjol.

Hon presenterade sig med ett tidigt mål, men annars var det ett svenskt lag som inledningsvis hade svårt att få flyt i spelet och Axnér tog timeout redan efter 14.37.

Taktiksnacket gav fart i benen och debutanterna Nina Dano och Frida Rosell tog för sig precis som en rad andra spelare med liten landslagserfarenhet.

Kristin Thorleifsdottir och Emma Rask gjorde sina blott andra matcher i blågult. Samtliga i kvartetten gjorde kvällen till ära sina första landslagsmål.

Storspel av Ryde

Målvakten Jessica Ryde kom in och storspelade i sin tionde landskamp och när Emma Fernis snurrfintade sig förbi en försvarare och sköt in 8–7 var Sverige äntligen i ledningen.

Sverige hade en sämre period i början av den andra halvleken och tappade ledningen. Men en ny timeout fick skutan på rätt köl och till slut skrevs segersiffrorna till 21–19.